Premium Economy

Kabineansat havde acetone-rester i blodet

En Lufthansa-stewardesse havde rester af acetone i blodet efter at være blevet syg af lugtgener under en flyvning.

Stewardesser og piloter indberetter jævnligt episoder med ubehagelige lugte og dampe ombord på fly. For det meste påvirker det ikke flyvningen eller helbredet hos piloter, stewardesser eller passagerer.

Det var dog ikke tilfældet ved en episode i Tyskland for godt to måneder siden. Her er en stewardesse fra Lufthansa stadig sygemeldt efter at hun på en flyvning mellem Frankfurt og Düsseldorf den 4. april i år indåndede ukendte dampe.

Lugt af gamle sokker
Få minutter før landing registrerede passagerer og kabinebesætningsmedlemmer en lugt af “gamle sokker”, “svedig fødder” og “gamle bleer” i kabinen. Ventilationsanlægget blev lukket med det samme. Lugten blev ikke registreret i cockpittet og Airbus A321-flyet landede få minutter senere.

Efter at passagererne havde forladt flyet registrerede stewardessen prikken i arme og fingre samt følte sig svimmel. Den øvrige besætning havde ingen symptomer.

Stewardessen gik til sin læge, som noterede sig, at stewardessens evne til at optage ilt var stærkt reduceret. Blod- og urinprøver afslørede rester af en række opløsningsmidler. Især var der rester af store mængder af acetone.

Sygemeldt i seks måneder
Knap to år tidligere oplevede en stewardesse fra Lufthansa lignende symptomer på en flyvning mellem Frankfurt og München med samme flytype. Under indflyvningen til München blev registreret en skarp lugt i kabinen. Efter en sikker landing blev en stewardesse alvorligt syg og måtte hospitalsindlægges.

Flyet blev sendt i luften omkring 14 timere senere. Stewardessen derimod var sygemeldt i seks måneder. De tyske luftfartsmyndigheder blev orienteret om episoden, men valgte ikke at undersøge den nærmere.

Iføre sig iltmaske
Det er dog ikke altid kun i kabinen, at lugte og dampe kan forekomme. Under end flyvningen i december sidste år fra Manchester til Køln måtte den ene af de to piloter på et Germanwings-fly iføre sig iltmaske, da der blev registreret stærke mugne dampe i både flyets kabine og cockpit.

Piloterne overvejede at lande i London Stansted-lufthavnen. Men da flyvetiden til Køln kun var 25 minutter længere, så valgte de at fortsætte med den ene pilot iført iltmaske. Da flyet var landet blev piloter og kabinebesætningsmedlemmer taget til hospitalet til kontrol.

Airbus A320-flyet havde indtil september 2014 fløjet for Lufthansa.

 

 

Relaterede artikler:

Kabinepersonale på Condor-fly besvimede

Problemer med dampe i Lufthansa-fly

Mistænkelig lugt i British Airways-fly

Lugtede af gamle sokker i fly

Otte kabineansatte blev syge på Lufthansa-flyvning