Kaptajn lettede trods flysammenstød på startbanen

Passagererne på en Ryanair-maskine gjorde kaptajnen opmærksom på, at flyets vinge havde ramt et andet fly på vej ud til start. Det forhindrede dog ikke kaptajnen i at gå i luften.

Da en Boeing 737 fra det irske lavprisselskab Ryanair i april sidste år taxiede ud til start i lufthavnen i Barcelona, snittede det yderste af flyets højre vinge højderoret på haleplanet på en Boeing 767-maskine fra American Airlines, der ventede på at lette med kurs mod New York.

Adskillige passagerer på Ryanair-maskinen så episoden, og de skyndte sig at gøre kabinepersonalet opmærksom på det. Kabinepersonalet kontaktede kaptajnen, men hun valgte cirka to minutter senere alligevel at lette med flyet, der med 169 passagerer og seks besætningsmedlemmer ombord satte kursen mod Ibiza.

Flyet fra American Airlines var gået i luften før Ryanair-maskinen.

Sagde ikke noget
Efter starten insisterede flere passagerer på at flyvningen ikke var sikker. Kabinepersonalet gjorde passagererne opmærksom på, at kaptajnen havde fået besked om sammenstødet og kontaktede ikke cockpittet igen. Da passagererne gik fra borde på Ibiza blev kabinepersonalet igen gjort opmærksom på episoden, men sagde igen ikke noget til kaptajnen.

Først på returflyvningen fra Ibiza til Barcelona nævnte purseren for kaptajnen, at en af de passagerer, der havde set sammenstødet, var ingeniør.

Ryanair-flyets højre winglet var blevet beskadiget, mens det venstre højderor på American Airlines-maskinens haleplan var beskadiget.

Ryanair har forklaret, at kaptajnen ikke selv blev opmærksom på sammenstødet og forklarer det med, at taxivejen var meget ujævn.