København-Madrid rute i fare for lukning

Det britiske lavprisflyselskab easyJet åbende i maj måned på ruten mellem København og Madrid. Men ved udgangen af oktober måned vil easyJet lukke basen i Madrid og flytte otte fly og 310 besætningsmedlemmer til andre baser i Europa, hvorfor København-ruten kommer i fare for lukning.

Det britiske lavprisflyselskab easyJet har i dag 23 baser i Europa. Heraf er 11 baser beliggende på De Britiske Øer, mens de resterende 12 baser er fordelt i Tyskland, Frankrig, Spanien, Portugal og Schweiz.

Seneste baseåbning fandt sted den 19. april, da Lissabon blev tilføjet som base nr. 23. Samtidig hermedåbnede easyJet også en rute fra den portugesiske hovedstad til København.

I Spanien har easyJet hidtil haft en base i Madrid-Barajas lufthavnen. Denne base lukkes nu ned ved udgangen af oktober måned i år. Det betyder samtidig, at den nyåbnede rute fra Madrid til København angiveligt vil blive lukket ned samtidig.

Lukningen skyldes ifølge en pressemeddelelse fra easyJet, at den spanske base leverer et væsentligt lavere afkast end andre baser hos selskabet. Det skyldes en kombination af overkapacitet i det spanske marked samt høje lufthavnsafgifter, der er mere end fordoblet gennem de seneste par år.

Otte fly til andre baser
Beslutningen om at lukke basen i Madrid betyder, at easyJet skal flytte otte fly og 310 besætningsmedlemmer til andre baser i Europa. Herfra skal ruterne til Madrid derefter betjenes, hvilket betyder en reduktion på omkring 20 procent i easyJet´s trafik til og fra den spanske hovedstad.

Med mindre, at easyJet vælger at udpege Københavns Lufthavn som ny base, vil Madrid-København ruten således lukke med udgangen af oktober måned. Dermed bliver det atter muligt for SAS at øge frekvenserne til Madrid, hvis selskabet ønsker det. I dag flyver SAS to gange ugentligt til den spanske hovedstadslufthavn, mens Iberia tilbyder en daglig returflyvning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra easyJet´s nordeuropæiske chef Thomas Haagensen til fremtiden for København-Madrid ruten. I stedet har vi fået følgende kortfattede meddelelse fra det britiske lavprisflyselskabs pressetjeneste:

“Med easyJets forslag om at ændre sine afgange til og fra Madrid vil selskabet vurdere sit rutenetværk. Hvis der kommer ændringer, vil de blive kommunikeret i god tid til passagererne. EasyJet sertil stadighedefter nye muligheder for at gøre selskabets netværk mere attraktivt, effektivt og lønsomt, menvi har ingen bemærkninger herom på nuværende tidspunkt.”

Nye rutemuligheder
Til og fra CPH Go lavprisfingeren opererer easyJet i dag 11 ruter inklusive ruten fra Madrid. Når baseflyene flyttes fra Madrid til andreeuropæiske baser vil der principelt være12 nye destinationer i spil, såfremt easyJet vælger at øge antallet af flyvninger til Københavns Lufthavn.

”Ifølge vores informationer har easyJet endnu ikke truffet afgørelse på ruteniveau, men hvis Madrid-ruten må lukke, arbejder vi på at få easyJet til at åbne en rute til en anden destination,“ siger Københavns Lufthavns pressechef Søren Hedegaard Nielsen.

De mulige destinationer vil væreBelfast, Glasgow, Edinburgh, Newcastle, Liverpool, London-Luton, London-Southend, Paris-Orly, Lyon, Nice, Toulouseog Rom. Af dissevurderes Edinburgh, Lyon, Niceog Romat være demest sandsynlige for kommende ruteudvidelser fra Københavns Lufthavn.