Airbus A319 fra Atlantic Airways i Billund Lufthavn. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Konfliktvarsel mod Atlantic Airways

FPU har i fredags på vegne af de danske kabineansatte sendt konfliktvarsel til Atlantic Airways. Det er utryghed i forhandlingerne om en ny overenskomst, der er baggrunden herfor.

De kabineansatte hos færøske Atlantic Airways meldte sig i efteråret 2018 ind i Flyvebranchens Personale Union (FPU) med henblik på at få hjælp til at indgå en overenskomst med flyselskabet.

Forhandlingerne om en ny overenskomst strandede dog tidligt på sommeren, da Atlantic Airways ifølge FPU afskedigede både formand og næstformand i Súlan, der er kabineforeningen i Atlantic Airways.

Sidenhen har parterne forsøgt at nå hinanden, men de kabineansatte føler, at de via nylige samtaler er blevet taget i “forhør”, og samtidig har Atlantic Airways ifølge FPU varslet, at de fastansatte FPU-medlemmer med base i Danmark skal have flyttet arbejdssted til Færøerne.

Det har blandt andet betydet, at det ikke har været muligt at få valgt en ny ledelse i den færøske kabineforening, da ingen har ønsket at stille op til de ledige poster, og ifølge en erklæring fra de ansatte, hænger det sammen med, at de ikke nyder beskyttelse, så længe der ikke er en overenskomst.

“Vi føler os utrygge. Uden en overenskomst og den beskyttelse overenskomsten giver, tør ingen være tillidsrepræsentanter. Derfor ønsker vi, at FPU forhandler på vegne af os. Det har vi gjort klart mange gange, og med konfliktvarslet håber vi, at selskabet kan se, at vi mener det alvorligt. Det er sidste udvej for os. Vi håber, at ledelsen anerkender vores ønske om en ligeværdig forhandling denne gang,” fremgår det af en samlet udtalelse fra medlemmerne af Súlan, som FPU har offentliggjort på sin hjemmeside.

“Gult kort” fra FPU
Striden handler dog ikke alene om de fyrede medlemmer af Súlan-ledelsen og den oplevede utryghed. Ifølge FPU har de kabineansatte i Atlantic Airways en løn, der ligger 12 til 18 procent under, hvad ansatte i flyselskaber, som Atlantic Airways konkurrere med, oppebærer.

“Arbejdsvilkårene i Atlantic Airways hænger et godt stykke efter andre selskaber. Desuden er der ingen af de ansatte, der tør være tillidsvalgte og med god grund, som det er nu. Vi har derfor brug for en ny overenskomst, også i forhold til beskyttelse af medarbejdernes repræsentanter. Det, håber vi også, at selskabet forstår. Vi står i hvert faldt parat til at forhandle,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

FPU oplyser, at det første konfliktvarsel skal opfattes som en form for “gult kort”, således at der kan komme gang i forhandlingerne.

CHECK-IN.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra administrerende direktør Jóhanna á Bergi fra Atlantic Airways.

 

Relaterede artikler:

Atlantic Airways har fået sin første A320neo

Atlantic Airways får grønt lys til New York

Atlantic Airways bestiller nyt fly