Krisen i eurozonen kan koste luftfarten 45 mia. i 2012

Den europæiske gældskrise rammer ikke blot forbrugerne. I værste fald risikerer luftfartsselskaberne et samlet tab på 45 milliarder kroner i 2012. Det vurderer International Air Transport Association (IATA) i organisationens seneste prognose.

Torsdag aften mødtes EU´s 27 stats- og regeringschefer til et topmøde i Bruxelles. Hensigten er at finde en løsning på eurozonens gældskrise, og her lagde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, op til en langt skarpere budgetdisciplin blandt de 17 EU-lande, der er medlem af Euro-samarbejdet.

Gældskrisen i først og fremmest Grækenland og Italien har sendt euro-samarbejdet til tælling, og det går også ud over luftfartsselskaberne.

Hvis den europæiske gældskrise udvikler sig til et reelt sammenbrud af euro-samarbejdet risikerer de globale luftfartsselskaber et samlet tab på 45 milliarder kroner i 2012.

Det vurderer International Air Transport Association (IATA) iorganisationens seneste prognose.

“Den største risiko for luftfartsselskaber i det kommende år er den økonomiske tumult, der ville opstå, hvis regeringerne ikke får løst Eurozonens gældskrise. Det ville kunne medføre tab på over 8 milliard dollar – det største siden finanskrisen i 2008,“ advarer Tony Tyler, der er CEO og generaldirektør for IATA.

Europæiske selskaber rammes hårdest

De europæiske luftfartsselskaber ventes i givet fald at tabe broderparten af denne nedjustering. Et sammenbrud af eurosamarbejdet vil ifølge IATA påføre de europæiske luftfartsselskaber et tab på $4,4 milliarder, mens de nordamerikanske selskaber står til at tabe $1,8 milliarder ved det værst tænkelige scenarie.

Og selv hvis euroen overlever, er der hårde tider forude. Sammenlagt forudser IATA et overskud på $6,9 milliarder for verdens luftfartsselskaber i 2011, men for 2012 barberer IATA mere end 28 % af de hidtidige forventninger.

Hvor man før regnede med et overskud på $4,9 milliarder i 2012 skal verdens luftfartsselskaber nu ikke forvente et overskud på mere end $3,5 milliarder. Det er en overskudsgrad på blot 0,6 % af omsætningen.