Kritik af branche-priser

Nye regler for branchepriserne Danish Travel Awards har blandt andet betydet, at der i år slet ikke har kunnet stemmes på de sidste to års charter-vinder. Priserne uddeles onsdag.

Når dette års Danish Travel Awards uddeles onsdag aften i Cirkusbygningen i København, så vil det være med en vis murren i krogene. For fra flere sider har det vakt forundring, at der i år kun har kunnet stemmes på udvalgte selskaber i hver af de 19 kategorier.

Det betyder at en lang række aktører slet ikke har haft mulighed for at komme i betragtning til de prestigefyldte priser.

Det er dog meget få af de forbigåede, der ønsker at lufte deres kritik offentligt. Men det vil Falk-Lauritsen Rejser. Her er man stærkt forundret over ikke at være på stemmesedlen med charterarrangører.

”Vi har vundet prisen som årets danske charterarrangør de sidste to år. Derfor overrasker det os, at vi slet ikke er blandt de nominerede i år,” siger direktør i Falk Lauritsen Rejser, Søren Falk Lauritsen.

Tidligere år har alle i rejse- og luftfartsbranchen kunnet vælge mellem et stort antal selskaber inden for hver kategori og stemme på lige præcis den de ville. I år har arrangørerne af Danish Travel Awards, Scandinavian Travel Media, valgt at deltagerne kun kan vælge mellem op til 10 kandidater i hver kategori.

Ikke danskernes valg
Udpegningen af de op til 10 deltagere i hver kategori er blevet foretaget af et præsidium. Det 10 mand store præsidium har set på sidste års lange lister med flyselskaber, rejsebureauer og lignende. Ud fra den gennemgang har medlemmerne af præsidiet kunne stemme på deres favoritter. De der fik flest præsidie-stemmer er så gået videre til den store afstemning.

”Nu bliver det mere præsidiets valg end branchen og danskernes valg,” pointerer Søren Falk Lauritsen, der undrer sig over at præsidiet kun har nomineret seks charterarrangører.

Han understreger, at Danish Travel Awards er en vigtig brancheanerkendelse. Og selskabet har da også brugt titlen som Danish Travel Award-vinder i 2011 og 2012 i markedsføringen af selskabet.
”Vi hører også ofte kunder nævne det,” fortæller Søren Falk Lauritsen.

Ikke plads til Europas bedste
Mens der ikke er blevet plads til Falk Lauritsen Rejser på stemmesedlen med charterarrangører, så er selskaber som Turkish Airlines, Ryanair og easyJet ikke at finde på stemmesedlen med europæiske flyselskaber. Turkish Airlines blev tidligere i år kåret til Europas bedste flyselskab i den internationale Skytrax-afstemning. Ryanair er den suverænt største operatør i Billund Lufthavn og easyJet er den tredje største operatør i Københavns Lufthavn.

Heller ikke storeselskaber som Air France, Swiss, LOT Polish Airlines, Finnair, SN Brussels, Vuelingog Iberia er på den europæiske stemmeseddel.Det samme gælder for mindre nordeuropæiske selskaber som Widerøe, Air Baltic og bmi regional.

På listen med langdistanceselskaber er der ikke blevet plads til Delta Air Lines og Air Canada. Begge selskaber flyver ellers til og fra Københavns Lufthavn. Delta Air Lines har gennem flere år opereret en sommerrute til New York John F. Kennedy-lufthavnen, mens Air Canada opererer en helårsrute til Toronto i Canada. Heller ikke Egypt Air og Pakistan International Airlines, der begge flyver til København, er kommet gennem nåleøjet.

På listen med lufthavne, som der kan stemmes på, er der kun blevet plads til lufthavnene i København, Billund og Aalborg.

Gad ikke forholde sig til det
Hos Scandinavian Travel Media forstår direktør Axel Chr. Rasmussen godt kritikken fra Falk Lauritsen Rejser.

”Den tager vi til os. Næste år vil vi have sidste års vindere med i feltet, men det er for sent nu i år,” siger Axel Chr. Rasmussen til CHECK-IN.dk.

Konceptet med et præsidium, der udvælger nogle nominerede, er indført for at få flere til at stemme, forklarer han.

”Der var meget få der stemte, når der var 150 lande at vælge imellem som årets turistland. Det var for mange navne og folk gad ikke forholde sig til det,” siger Axel Chr. Rasmussen.

Han peger på, at den svenske pendant i adskillige år har kørt med præsidie-modellen.

I alt har 2.700 personer stemt. Heraf 1.500 personer fra rejsebranchen og 1.200 almindelige danskere.