Morgenstemning i Billund Lufthavn. (Foto: Billund Airport)

Lavpris- og chartertilbagegang i Billund Lufthavn

Færre passagerer hos charter- og lavprisflyselskaberne og flere hos netværksselskaberne betød tilbagegang i Billund i november.

Sidste år rejste 3.375.363 passagerer gennem terminalen i Billund Lufthavn, og efter de første 11 måneder af 2018 er der vished for, at denne rekord bliver slået i 2018. Ved udgangen af november var således 3.303.804 passagerer rejst til eller fra Billund, og i december ventes i underkanten af 200.000 passagerer at benytte lufthavnen.

Mens første halvår har været præget af konstant fremgang, har det set lidt anderledes ud i anden halvdel af 2018. Primera Air-konkursen i begyndelsen af oktober samt vinterlukningen af tre Wizz Air-ruter har kostet passagerer.

I november var der således en tilbagegang på 0,4 procent, og alene i chartertrafikken mistede Billund Lufthavn 5.092 passagerer i forhold til samme måned sidste år. Det svarer til en tilbagegang i dette segment på 12,4 procent.

Samlet fremgang på udenrigsruterne
Til gengæld var der fremgang i den internationale rutetrafik på 2,6 procent i forhold til november sidste år, og det repræsenterer 4.239 passagerer. Her var det netværksselskaberne, der trak fremgangen, mens lavprisflyselskaberne gik tilbage.

“I november måned rejste cirka otte procent flere passagerer med netværksselskaberne fra Billund til for eksempel Bangkok, New York, Miami og Shanghai, som er nogle af de mest benyttede forbindelser. Wizz Air har desværre valgt at vinterlukke tre af selskabets ruter til Warszawa, Gdansk og Tuzla, hvilket trækker den modsatte retning, men heldigvis vender alle tre ruter tilbage fra slutningen af marts 2019,” siger administrerende direktør Jan Hessellund i en pressemeddelelse.

I Billund Lufthavn kan man samtidig glæde sig over en beskeden fremgang på indenrigsruten på 3,5 procent, hvilket svarer til blot 300 passagerer. Samlet rejste 8.985 passagerer på indenrigsruten til København.

“Dermed følger SAS samme trend på ruten til deres københavnske hub som Billund Lufthavns øvrige netværksselskaber,” understreger lufthavnsdirektøren.

Nye lavprisruter på vej
Når situationen har stabiliseret sig efter tabet af Primera Air-passagererne og den midlertidige nedgang hos Bravo Tours, er der stadig grund til optimisme i den internationale vestdanske lufthavn.

De tre vinterlukkede Wizz Air-ruter vender tilbage ved sommertrafikprogrammets start, og herudover vil det ungarske lavprisflyselskab åbne nye ruter til Kiev og Krakow, mens Ryanair få Edinburgh og Prag på rutekortet.

 

Relaterede artikler:

Billund får fjerde polske destination

Billund får igen rute til Edinburgh

På vej mod 100 internationale ruter fra Jylland

Primera-konkurs stoppede vækst i Aalborg og Billund

Primera-konkurs rammer hårdt i Billund