Lavprisflyselskab med 100 millioner passagerer

Det amerikanske Southwest Airlines har netop gennemført købet af AirTran Airways. Overtagelsen øger forspringet hos verdens største lavprisflyselskab, der nu venter over 100 millioner passagerer årligt.

Verdens største lavprisflyselskab er netop blevet endnu større, og det er ikke irske Ryanair.

Det er derimod det amerikanske Southwest Airlines, der netop har fået godkendt opkøbet af AirTran Airways af de amerikanske konkurrencemyndigheder og justitsministeriet.

Overtagelsen kombinerer dermed verdens største lavprisflyselskab med det 3. største lavprisflyselskab i Nordamerika.

Prisen for AirTran Airways er $1 milliard, der betales som en kombination af kontanter og aktier.

Overtagelsen repræsenterer endnu et skridt i den længede ventede og tiltrængte konsolidering af den amerikanske luftfartsbranche. Samtidig lægger selskabet yderligere afstand tilRyanair i kampen omtitelen somverdens største lavprisflyselskab.

“Opkøbet af AirTran repræsenterer en unik mulighed for at udbvide vores netværk på vigtige markeder, som vi endnu ikke betjener, herunder Atlanta og Washington National,“ siger bestyrelsformand og koncernchef i Southwest Airlines, Gary Kelly i en kommentar til fusionen.

De to selskaber fortsætteri første omgang med hver deres licens og det ventes at tage flere år at gennemføre en fuldstændig integration. En fælles licens fra FAA ventes i begyndelsen af 2012.

Southwest Airlines Co. startede 18. juni 1971 med tre Boeing 737-fly, der fløj melemme byerneDallas, Houston og San Antonio i staten Texas.Selskabet omsatte i 2010 for $12,1 milliarder svarende tilgodt 60milliarder danske kroner. Selskabets overskud var på $459 millioner.

Southwest Airlines fløj med88 millioner passagerer i 2010, mens AirTran Airways havde 24 millioner passagerer. Tilsammen ventes de to selskaber at flyve mere end 100 millioner passagerer årligt fra 100 lufthavne. Fusionenskalfra 2013 skabe årlige synergier for mere end 2 milliarder danske kroner.

AirTran Airways blev oprindeligt stiftet i 1992 som ValuJet Airlines og har i dag en flåde af omkring 130 fly bestående af Boeing 717-200 og Boeing 737-700, mens Southwest har 548 Boeing 737-fly.