Litauere runder et år og 100.000 passagerer

Det litauiske flyselskab Air Lituanica fejrede sit første hele leveår med at runde 100.000 passagerer. Selskabet flyver til Billund og får dansk assistance.

Striben af nye flyselskaber, der enten end ikke letter fra tegnebrættet eller kun får få uger på vingerne, er lang i disse år. Men for nogle selskaber lykkes det faktisk at holde sig på vingerne gennem længere tid. Et af dem er litauiske Air Lituanica, der mandag i denne uge kunne fejre sin 1-års fødselsdag.

Dagen før fødselsdagen rundede selskabet passager nummer 100.000 på de mere end 2.000 flyvninger, som Air Lituanica har gennemført i sit første leveår.

Selskabet har base i lufthavnen i Litauens hovedstad Vilnius, og selskabets første rute gik til Bruxelles. Siden hen er Paris, München, Prag, Berlin, Tallinn og Billund føjet til rutekortet. Og ifølge Billund Lufthavn, så er ruten mellem Litauen og Vestdanmarks største lufthavn gået hen og blevet en succes efter kun få uger. Ruten startede 16. juni. Inden længe tilføjes Malmø og Gøteborg som sommerruter, og 31. august åbner selskabet en ny rute fra Vilnius til Amsterdam.

Gode råd dyre
Air Lituanica startede ud med et Embraer 170 regionalt jetfly leaset af Estonian Air. Men uenighed om betaling fik det samarbejde til at gå i opløsning i efteråret sidste år. Air Lituanica havde parallelt anskaffet sig sit eget 86-sæders Embraer 175-fly og havde udbygget sit rutenet, så det passede til hvad to fly kunne klare. Da Estonian-flyet forsvandt var gode råd dyre. Men Air Lituanica fandt hjælp hos danske Cimber A/S, der siden 1. marts i år har opereret et 50-sæders CRJ-200 jetfly for selskabet.

Aftalen mellem Air Lituanica og Cimber A/S er en løbende aftale, der kan tilpasses Air Lituanicas ruters udvikling. Hvis ruterne går godt og Air Lituanica får lyst til at anskaffe sig et Embraer 175-fly mere, så kan samarbejdet med Cimber A/S stoppes hurtigt, eller Cimber A/S-flyet kan bruges til at løbe andre ruter i gang.

I selskabets andet leveår er det planen at transportere 150.000 passagerer. 50 procent flere end i det første leveår.