Demonstration foran Royal Hotel i København i januar 2015, hvor Ryanair holdt pressemøde. Foto: Andreas Krog.

LO: Vi går efter en aftale med Ryanair

Hvis Ryanair giver de lønninger, som de siger, så skulle det ikke være svært at indgå en overenskomst, mener LO, der ikke vil forholde sig til Ryanairs trusler om, at sympatikonflikter i CPH kan få Ryanair til at lukke basen i Billund.

Ryanairs topchef Michael O’Leary gjorde det i sidste uge klart, at selskabet er parat til at lukke sin base i Billund Lufthavn. Det vil ske, hvis fagbevægelsen annoncerer, at de vil benytte en hovedkonflikt mod Ryanair i Billund Lufthavn til at lave sympatikonflikt mod Ryanairs fly i Københavns Lufthavn, hvor man fra onsdag i næste uge ikke længere har en base.

Hos LO vil næstformand Lizette Risgaard ikke svare på om den trussel vil få LO til at undlade at varsle sympatikonflikt i København.

“Det er op til ham (Michael O’Leary, red.) om han lukker og slukker i Billund,“ siger Lizette Risgaard og fortsætter:

“Vi går stadig efter at få en aftale med ham (Michael O’Leary, red.). Hvis han giver de lønninger og forhold, som han siger, så skulle det ikke være så svært at få en aftale på plads,“ pointerer Lizette Risgaard.

Derfor vil Lizette Risgaard ikke tage stilling til O’Learys trussel om baelukning på nuværende tidspunkt. Først når fristen for at komme til forhandlingsbordet udløber senere i denne uge, vil fagbevægelsen forholde sig til præcis hvordan man agter at konflikte mod Ryanair og hvor der skal iværksættes hovedkonflikter og sympatikonflikter.

Arbejdsretten slog i sidste uge fast, at den lille LO-fagforening Flyvebranchens Personale Union (FPU) lovligt kan iværksætte en hovedkonflikt mod Ryanair, hvis selskabet ikke ønsker at indgå en overenskomst for de ansatte på selskabets baser i Danmark. Og en hovedkonflikt kan lovligt bakkes op af sympatikonflikter fra andre fagforbund som 3F og HK. Nu har FPU og flere andre fagforbund afsendt det første konfliktvarsel. Det bliver senere i denne uge fulgt op af et andet og mere specifikt varsel, der fortæller hvor i landet man agter at lave konflikt.

Tåbelige fagforeninger
Ryanair har dog allerede taget konsekvensen af nederlaget i Arbejdsretten og lukker i næste uge sin base i Københavns Lufthavn. I stedet skal flyet fra København baseres i Kaunas i Litauen og flyve ind til København herfra. De 10 piloter og omkring 20 kabineansatte, som arbejder på basen i CPH vil blive flyttet til Kaunas og andre Ryanair-baser udenfor Danmark.

”Det vil betyde, at danske pilotjobs og kabinepersonalejobs vil blive eksporteret til et andet land. Ingen vinder ved det udover nogle tåbelige danske fagforeninger,” fastslog Ryanairs topchef, Michael O’Leary, overfor CHECK-IN.dk på et pressemøde fredag.

Den udtalelse har Lizette Risgaard ikke meget til overs for.

“Det er en presset mands udtalelser. Vi har som fagbevægelse en kæmpe interesse i at understøtte danske jobs, men det skal være på ordentlige vilkår med løn under sygdom og uden at man skal betale for sit eget arbejdstøj,“ fastslår Lizette Risgaard.

Michael O’Leary erklærede sig på pressemødet fredag parat til at mødes med Lizette Risgaard og forklare LO-næstformanden, hvordan tingene i hans optik hænger sammen.

“Nu er det Serviceforbundet og FPU, som O’Leary skal forhandle med, og hvis de ønsker min tilstedeværelse, kommer jeg altid. Så lad O’Leary komme til bordet, så er vi lydhøre og finder gerne konstruktive løsninger,“ siger Lizette Risgaard.

Ryanairs kommercielle direktør, David O’Brien, mødtes i februar med FPU i London uden at parterne kom hinanden nærmere.