LOT Boeing 787-fly (Foto: LOT)

LOT og Turkish vil danse tæt

De to Star Alliance-selskaber LOT og Turkish Airlines vil skabe et tæt joint venture-samarbejde. For tre år siden ville tyrkerne købe sig ind i LOT.

Det polske flyselskab LOT er knap nok kommet ovenvande efter sin drastiske økonomiske hestekur, før selskabet nu lægger an til at knytte tætte bånd til et af de mest fremadstormende flyselskaber på den internationale luftfartsscene i øjeblikket – Turkish Airlines. Et selskab, der med sin enorme trafikvækst, høje service og geografiske placering, stadig oftere placeres i samme kategori som de tre mellemøst-selskaber Emirates, Qatar Airways og Etihad.

LOT og Turkish Airlines har således underskrevet en hensigtserklæring om, at de vil udvide og styrke deres eksisterende kommercielle samarbejde gevaldigt til at være et mere bredtfavnende strategisk partnerskab. Målet er blandt andet at give de to selskabers kunder et endnu bedre produkt med bedre tilslutningsmuligheder og kun én billet til destinationer over hele verden.

Turkish Airlines var i 2012 ret langt fremme med planer om at købe en andel af LOT. Det blev dog droppet til sidst, da Turkish Airlines som selskab udenfor EU ikke kunne få tilstrækkelig kontrol med det polske flyselskab.

Den endelige model for samarbejdet er ikke blevet besluttet endnu, men selskaberne er enige om at arbejde hen imod et fremtidigt joint venture samarbejde.

“LOT er klar til at vokse med det samme fra 2016, og nu er det bedste tidspunkt at styrke samarbejdet med vores vigtigste partnere. LOT og Turkish Airlines har været partnere i mange år. Jeg er overbevist om, at denne hensigtserklæring vil hjælpe os med at skabe unikke og global tilbud. Dette vil give vores passagerer alle fordele på verdensplan,” siger Sebastian Mikosz, direktør for LOT.

Finder sammen
Turkish Airlines og LOT har haft codeshare-aftaler på hinandens flyvninger på ruten Istanbul-Warszawa siden oktober 2000. Omfanget af codeshare er blevet udvidet i 2014 med inddragelse af Turkish Airlines-ruterne fra Istanbul til Amman, Cairo og Ankara, samt LOT’s ruter fra Warszawa til Wien og Krakow.

Som en del af det styrkede samarbejde får selskaberne flere codeshares. Det drejer sig om codeshare-samarbejde på en lang række indenrigsruter i Polen og Tyrkiet samt ruter til destinationer i Afrika, Mellemøsten og Asien.

Det kommende samarbejde mellem LOT og Turkish Airlines er det seneste eksempel på hvordan flyselskaberne finder sammen i mindre og tættere samarbejder inden for rammerne af de store luftfartsalliancer.