LOT Polish Airlines i nye farver

Det polske luftfartsselskab LOT er på vej med ændringer i selskabets design og bemaling af flyene. I det seneste forslag er den karakteristiske stiliserede trane fjernet fra selskabets logo. Det har indtil videre fået mere end 2.000 polakker til at tilmelde sig en Facbook-gruppe, der går ind for bevarelse af tranen.

Da den tidligere SAS-chef Jan Carlzon i1982 skulle skabe en ny corporate identity for SAS fik han Landor Associates til at komme op med adskillige designforslag.

Et af forslagene var blevet præsenteret på et fly, der stod parkeret i en hangar. En journalist fik ulovlig adgang til hangaren og tog et billede af flyet, der blev publiceret i den skandinaviske presse. Det skabte en offentligt debat af usete dimensioner, idet flyet var blevet malet med 5 kroner for at symbolisere de fem nordiske lande.

Hvorvidt Landor Associates ikke havde været briefet godt nok – eller opgaven var misforstået står hen i det uvisse. For det første var SAS ejet af tre skandinaviske lande, der alle var monarkier. De to øvrige nordiske lande var republikker (Island og Finland), hvorfor kroner under ingen omstændigheder hørte hjemme i den sammehæng. Landor Associates fik frataget opgaven og et andet designbureau måtte færddiggøre opgaven.

Om det går så galt hos polske LOT vides endnu ikke. Der er via internettet lækket et designudkast til nyt logo og flybemaling for selskabets fly. Hidtil har selskabets logo været kendetegnet ved den stiliserede trane, der af mange opfattes som symbol på det polske luftfartsselskab.

Men tranen er forsvundet i det nye design-oplæg, hvilket indtil videre har fået mere end 2.000 polakker til at melde sig ind i en Facebook-gruppe, der kæmper for bevarelsen af tranen.

Ifølge kilder i branchen er det hensigten, at selskabets nye Embraer 195-fly, der leveres fra marts 2011 skal males i det nye design. Det samme vil være tilfældet for Dreamlineren og andre fremtidige leveringer. Heruodver skal de 12 eksisterende Embraer 175 også have ny bemaling.

Derimod forlyder det, at selskabets fly af typen Embraer 145, Embraer 170, Boeing 737, Boeing 767 og ATR skal forblive i den nuværende bemaling frem til afslutningen af udfasningen, der sker i 2014.

Dermed skulle det være muligt for de mange polske“trane-tilhængere“ at kunne nyde det nuværende logo og design et par år endnu.

Foto: Et nye designoplæg for det polske luftfartsselskab LOT har skabt store protester mod fjernelse af ‘tranen“ i selskabets logo.