Luftfartspokaler gik til Jylland

Jylland satte sig hårdt på Danske Flyvejournalisters årlige prisuddeling. Luftfartspokalen gik til en jysk lufthavnsdirektør, mens chefen for et jysk luftfartsselskab kunne rejse hjem fra hovedstaden med Ellehammer Prisen.

Luftfartsaktiviteterne i Jylland har altid haft stolte traditioner, omend forkus oftest er på aktiviteterne i og omkring hovedstaden.

Men det var anderledes i fredags, da Dansk Flyvejournalister for 67. gang uddelte Luftfartspokalen, der er en vandrepokal indstiftet i 1948 som hædersbevisning til personer, der har ydet en særlig indsats til gavn for dansk flyvning og luftfart.

Prisuddelingen fandt traditionen tro sted i den smukt restaurerede Vilhelm Lauritzen Terminalen i Københavns Lufthavn, og prisen gik i år til lufthavnsdirektør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn.

I sin tale motiverede formand Ejvind Olesen som formand for Danske Flyvejournalister, at Søren Svendsen havde gennemgået en årelang karriere på landjorden hos SAS, inden han i 2008 tog springet som lufthavnsdirektør i Aalborg og næste år skal fejre lufthavnens 75 års jubilæum samtidig med, at der bygges ud og udenrigstrafikken vokser. Ifølge foreningens formand fortjener man en pokal efter en sådan bedrift.

Søren Svendsen kommer dermed i selskab med Simon Spies, Jan Carlzon, HKH Prins Henrik og tidligere statsminister H.C. Hansen, der alle tidligere har fået pokalen.

“Det er med stor glæde, at jeg har modtaget Luftfartspokalen 2012, som jeg deler med medarbejderne i Aalborg Lufthavn, som dagligt gør en stor indsats for, at vi når vores mål, “udtaler Søren Svendsen i en pressemeddelelse.

Det var da også medarbejderne, der havde sørget for et suprise-arrangement i Aalborg fredag aften, da den stolte lufthavnsdirektør hjembragte pokalen fra København.

Har modtaget begge priser
Længere nede i Jylland, nærmere betegnet i Vamdrup nær Kolding, holder modtageren af årets Ellehammer Pris til. Det er Jesper Rungholm, der er pilot, administrerende direktør og stifter af Danish Air Transport (DAT).

Ellehammer Prisen blev første gang uddelt i 1992, hvorfor årets prisuddelingvar et 20-års jubilæum. Prisen er opkaldt efter den danske flyvepionér Jacob Chr. Ellehammer, og prisen uddeles til en mand eller en kvinde, der har fortsat Ellehammers pionerarbejde til gavn for flyvningens udvikling.

Preben Kjær, der er næstformand i Dansk Flyvejournalister begrundede uddellingen med DAT´s initiaitver for at sikre den danske indenrigsflytrafik efter Cimber Sterlings konkurs. Især konceptet omkring Bornholmerflyet fik stor anerkendelse som værende beundringsværdig med iværksætterånd og nye idéer, hvilket er i tråd med baggrunden for Ellehammer Prisen.

Jesper Rungholm modtog allerede i 2003 Luftfartspokalen sammen med sin hustru Kirsten Rungholm, så han er rent faktisk den første prismodtager af begge pokaler.

Stolte jyske traditioner
Der er da også andre jyske prismodtagere gennem tiderne. Cimber-direktør Jørgen Nielsen fik Luftfartspokalen både i 2009 og i 1996. Direktør Niels Sundberg fra Sun-Air of Scandinaviafikden samme prisi 1993, mens Billund Lufthavns to tidligere direktører, H.E. Christensen og Jørgen Krab Jørgensen, hver fik andel i Luftfartspokalen i henholdsvis 1992 og 2008.

Endelig skal man da ikke glemme Tjæreborg-præsten Eilif Krogager, der fik Luftfartspokalen i 1967, mens de jyske fabrikanter, LEGO´s Godtfred Kirk Christiansen (1973) og Mads Clausen fra Danfoss (1961) begge har modtaget den prestigefyldte pokal for deres indsats for lufthavnene i BIllund og Sønderborg.