Lufthansa-ansatte truer med strejke

Lufhansas kabinepersonale pønser på at strejke i protest mod selskabets planer om at overføre store dele af sine operationer til et selskab med dårligere lønvilkår for de ansatte.

Lufthansas kabinepersonale er parat til at strejke, hvis ikke luftfartsselskabet og fagforeningen UFO når til enighed om en ny overenskomst. Det viser en afstemning blandt fagforeningens medlemmer.

Og det kan blive særdeles svært at få enderne til at mødes. Parterne har forhandlet i mere end et år. Og imellemtiden har Lufthansa iværksat en storstillet spareplan, der skal forbedre selskabets driftsresultat med omkring 11 mia. danske kroner i 2014.

Planen, med navnet SCORE, handler blandt andet om at fusionere Lufthansas operationer fra alle andre tyske lufthavne end München og Frankfurt med lavprisselskabet Germanwings operationer. Kabinepersonale og piloter skal følge med over i et nyt selskab, hvor lønninger og øvrige vilkår er langt dårligere end i moderselskabet.

Samme model har et andet selskab i Lufthansa-koncernen, Austrian, gennemført i foråret. Her er alle europæiske operationer blevet overtaget af datterselskabet Tyrolean Airways.

Blevet erstattet
Netop operationerne fra andre lufthavne end de to megahubs er udsat for stærk konkurrence fra selskaber som airberlin, easyJet og Ryanair. Det betyder store underskud på driften af ruterne, og derfor ser Lufthansas ledelse et stort behov for netop at gøre noget her. Og de første ansatte på basen i Berlin er da også allerede blevet erstattet af lavere lønnede kolleger.

Selve fusionen med Germanwings, som skulle danne rammen om outsourcingen af personalet, trækker dog ud på grund af interne uenigheder om hvilket brand, der skal fortsætte.

Uden accept fra fagforeningerne kan det blive svært for Lufthansa at gennemføre manøvren og gøre operationerne rentable.

UFO har annonceret, at de ikke vil strejke lige med det samme. Men at de vil vente og se hvad Lufthansa-ledelsen kan præsentere dem for i næste uge.