Lufthansa fløj med stort underskud i 2009

Det tyske flyselskab Lufthansa Group tabte 112 millioner euro i 2009. Især kerneforretningen Lufthansa samt datterselskaberne Austrian Airlines og bmi har problemer med indtjeningen.

Lufthansa måtte have den røde kuglepen frem, da årets bundlinje skulle skrives. Det nationale tyske luftfartselskabtabte således 112 millioner euro i 2009. Det viser selskabetsnetop offentliggjorte årsregnskab.

Også toplinjen blødte i det forgangne år, der af ledelsen betegnes som et kriseår. Lufthansa omsatte i 2009 for22,3 milliarder euro – knap 166 milliarder danske kroner – og det var et fald på mere end20 milliarder kroner fra 2008.

Umiddelbart fik Lutfhansa et driftsoverskud på 130 millioner euro i 2009 mod et overskud på 1,2 milliarder euro året før.Når den endelige bundlinje blev gjort op,var det samlede underskud på 112 millioner euro. Det var et markant fald fra et overskud i 2008 på 542 millioner euro.

Regnskabet for 2009 blev belastet afden generelle økonomiske krise, vigende efterspørgsel og uforholdsmæssigt stort fald i den gennemsnitlige yield for segmentet af forretningsrejsende.

Lufthansas bestyrelsesformand ogCEO, Wolfgang Mayrhuber, sagde ved fremlæggelsen af årsregnskabet, at Lufthansa trods underskuddet havde formået at ride den værste storm af ved at nedbringe omkostningerne og tilpasse sin kapacitet.

“På trods af de uhyre vanskelige markedsvilkår, kan vi ikke være tilfreds med vores driftsresultat, men deter ikke desto mindre en bemærkelsesværdig præstation.Det afspejler effekten af de fortsatte bestræbelser på at forbedre indtjeningen og er et resultat af det hårde arbejde blandt alle ansatte“,siger Lufthansa bestyrelsesformand Wolfgang Mayrhuber.

I Lufthansas Passenger Airline Group, der også omfatter Germanwings, SWISS, Austrian Airlines ogbmi, var driftsresultatet et underskud på 8 millioner euro og dermed betydeligt dårligere end året før.

Tallene varierer indenfor koncernen idet Lutfhansas egne passagerflyvninger gav et driftsunderskudpå 107 millioner euro, mens Austrian Airlines og bmi tabte henholdsvis 31 og 78 millioner euro.

Til genfæld kunne SWISS præsentere et driftsoverskud på 93 millioner euro ogGermanwings fulgte trop med et driftsoverskud på 24 million euro.

Logistik-delen af Lufthana gruppen fik i 2009 et markant fald i omsætningen, og 2010 kan ogsåblive et problematisk år for det tyske luftfartselskab.Den generelle krise i branchen med overkapacitet og prisfald fortsætter uformindsket.

Ikke desto mindre venter Lufthansa en svag forbedring af omsætningen i 2010.Det såkaldte Climb 2011-program, der blev iværksat i 3. kvartal 2009 skal sikre, at resultatet forbedres med 1 milliard euro ved udgangen af 2011.

Lufthansa beskæftiger idag omkring 117.000 ansatte.