Lufthansa-fly i pludseligt dyk

Kort efter et Lufthansa-fly i starten af november lettede fra Spanien, tabte maskinen pludselig højde. Hændelsen undersøges nu af tyske flymyndigheder.

Der findes flere episoder fra fly i luften, hvor turbulens eller andre problemer har fået flyet til at dykke og tabe højde. Det kan i mange tilfælde være skræmmende for passagerer at opleve. Og netop et fald i højden var, hvad passagererne på et Lufthansa-fly kom ud for tidligere på måneden.

Det er dog stadig uvist, hvad der helt præcist skete, da piloterne på Lufthansa rutenummer LH1829 den 5. november i år måtte handle hurtigt oppe i luften. Ifølge Aviation Herald skete hændelsen kort tid inde i flyvningen. Her dykkede flyet nemlig helt uventet 1220 meter, og piloterne måtte træde til for at rette op på højden.

Hændelsen skete kun et kvarter efter, at flyet med de 109 passagerer om bord var lettet fra lufthavnen i Bilbao i Spanien. De var derfor netop begyndt på den omkring 1250 kilometers rejse fra Bilbao til slutdestinationen i München i Tyskland. Maskinen var på det tidspunkt på autopilot. Og det tog piloterne omkring et minut at analysere situationen og overtage flyvningen, så de undgik yderligere tab af højde.

En alvorlig hændelse i luften
Det store Lufthansa-fly af typen Airbus A321-200 befandt sig efter et kvarter i luften på 9.450 meters højde, da flyet pludselig sænkede næsen og begyndte at dykke. Efter omkring et minut, hvor flyet tabte højde fik piloterne kontrol over flyet og stoppede neddykningen, da de var i 8.230 meters højde.

Det drastiske fald kom dog ikke til at påvirke resten af rejsen mod München. Piloterne kunne fortsætte flyvningen mod den store tyske by i de 8.230 meters højde, og senere på ruten hæve flyet til 8.530 meters højde. Piloter, kabinepersonale og passagerer på Lufthansa-flyet landede derfor sikkert i lufthavnen i München 1 time og 50 minutter efter hændelsen.

Der var ingen umiddelbar forklaring på det uventede fald i luften, og flyet måtte blive på jorden i München i tre dage, før det igen kom i brug den 8. november.

De franske luftfartsmyndigheder, BEA, som er ansvarlige for at undersøge hændelser og ulykker i luftfarten i Frankrig rapporterede, at Lufthansa-flyets fald på 1220 meter er blevet kategoriseret som en alvorlig hændelse. Det er dog de tyske luftfartsmyndigheder, som er ansvarlig for undersøgelser af situationer i luftfarten i Tyskland, der skal undersøge selve hændelsen til bunds.

Det er langt fra første gang, at et fly har tabt højde undervejs i flyvningen, og det sker tit i forbindelse med kraftig turbulens. Men det kommer altså til at tage noget tid, før undersøgelserne er færdige, og der kan siges noget mere konkret om, hvorfor Lufthansas fly uventet dykkede 1220 meter i starten af november.

Foto: Arpingstone / Wikimedia Commons