Lufthansa i modvind over hele verden

Den globale sammenslutning af rejseindkøbere, ACTE, er frustrerede over Lufthansas nye GDS-gebyr.

Frustration og resignation. Det er de fremherskende følelser hos rejseindkøbere i virksomheder over hele verden ovenpå meldingen fra Lufthansa om, at det fra 1. september i år vil koste 16 euro – svarende til 120 kroner – at booke billetter hos et af flyselskaberne i Lufthansa Gruppen via globale distributionssystemer som Amadeus, Sabre og Galileo.

Det viser en rundspørge foretaget af Association of Corporate Travel Executives (ACTE), der er en sammenslutning af travel managers i virksomheder i 51 lande verden over.

”Den første reaktion på Lufthansas annoncering var vantro og chok, især over den meget pludselige annoncering,” siger Greeley Koch, direktør for ACTE.

“Det er tydeligt, (…), at rejse ledere betragter distributionsomkostninger som en del af den pris et flyselskab betaler for at lave forretninger med en virksomhedskunde og stille den ønske distributionskanal til rådighed,” påpeger Greeley Koch.

Ingen burde være overrasket
ACTE frygter, at andre luftfartsselskaber vil indtage sammen holdning som Lufthansa, og at alle fremtidige omkostninger vil blive overført til erhvervskunder som et tillæg.

I betragtning af, at flyselskaberne ifølge ACTE har forsøgt de seneste ti år, at reducere eller flytte distributionsomkostningerne, så burde ingen være overrasket over Lufthansas handling, mener foreningen.

“Dette er kun det første skridt branchen har oplevet med hensyn til distributionsomkostningerne. Det er et åbningstræk, som enten bliver droppet igen eller bliver matchet af andre flyselskaber,” forudser Greeley Koch.