Lufthansa indstiller rute midlertidigt

Lufthansa har i lighed med flere andre flyselskaber indstillet flyvningerne til Donetsk i Ukraine, da lufthavnen indtil videre er lukket for civil flytrafik.

I det uroplagede Ukraine er lufthavnen i industribyen Donetsk i den østlige del af landet blevet lukket.

Det sket den 26. maj som følge af, at pro-russiske oprørere stormede og overtog kontrollen over lufthavnen, efter at den nye præsident Petro Poroshenko vandt det netop afholdte valg. Det ukrainske militær genvandt dog kontrollen over lufthavnen i kampe, der forinden kostede omkring 40 mennesker livet. Men lufthavnen er forblevet lukket.

Det betyder, at en række vestlige flyselskaber har måttet annullere deres flyvninger til byen. En af disse er Lufthansa, der har indstillet samtlige flyvninger frem til og med den 31. juli.Hidtil har Lufthansa betjent den øst-ukrainske by fra München med CRJ900-fly fem gange ugentligt.

Men andre flyselskaber uden for Ukraine betjener også byen i direkte trafik. Det er blandt andet tilfældet for Pegasus Airlines og Turkish Airlines, hvor sidstnævnte indtil videre har annulleret frem til den 30. juni. Air Arabia betjener Donetsk fra Sharjah, mens flydubai flyver direkte ind fra Dubai International Airport. Herudover er det primært ukrainske og russiske flyselskaber, der frekventerer lufthavnen i det uroplagede område.

Store historiske dramaer
Lufthavnen i Donetsk havde i 2013 1,1 mio. passagerer og fik for tre år siden en helt ny hovedbane på 4.000 meter. I maj 2012 åbnede en ny syv-etagers terminalbygning med en kapacitet på 3.100 passagerer per time.

Byen er hovedstad i Donetsk oblast og er historisk den uofficielle hovedstad og største by i den store økonomiske og kulturelle region, der kaldes Donbækkenet.

Lufthavnen i Donetsk har tidligere været genstand for store dramaer. Den 3. november 1996 blev den lokale forretningsmand Yevhen Sheherban og hans hustru dræbt af snigskytter, da de steg ud af et fly umiddelbart efter landing i lufthavnen. Det var angiveligt en strid om rettigheder til naturgas, der kostede ægteparret livet.

I 2013 kom lufthavnen også i mediernes søgelys, da et chartret Antonov An-24 fly med 44 passagerer og otte besætningsmedlemmer ombord i tæt tåge satte hjulene ned i et område uden for landingsbanen. Flyet blev omspændt af flammer, men det lykkedes 47 personer at slippe ud af et hul i skroget, mens fem omkom. De omkomne var fodboldfans, der var på vej til en slutspilskamp i Champions League mellem Shatkar Donetsk og tyske Borussia Dortmund.