Mineta San José International Airport (Foto: sanjose-airport.com)

Lufthansa lukker Californien-rute

Fra vintertrafikprogrammets start vil Lufthansa fjerne en af de fire californiske destinationer fra trafikprogrammet.

Der var stor glæde i Mineta San José International Airport i den amerikanske delstat Californien, da først British Airways og sidenhen Lufthansa annoncerede direkte ruter fra Europa til opstart i foråret 2016.

Men fra den 28. oktober i år er det foreløbigt slut for Lufthansa. Det tyske Star Alliance-selskab har fløjet fem gange om ugen med Airbus A340-300, men ruten vil ikke fortsætte i vintertrafikprogrammet, og Lufthansa har heller ikke planlagt flyvninger i sommeren 2019.

Lufthansa startede op på ruten den 1. juli 2016 med en Airbus A340-300 fra Lufthansa CityLine i en såkaldt “high density”-udgave med 18 sæder på Business Class, 19 i Premium Economy og plads til hele 261 passagerer i Economy Class.

Dermed var ruten lagt an på segmentet af fritidsrejsende, mens British Airways i stedet valgte at benytte Boeing 787-9 Dreamliner, da selskabet den 4. maj 2016 etablerede sig med daglige flyvninger fra London-Heathrow til San José.

British Airways tilbyder udover otte sæder på First Class også hele 42 sæder i Club World og 39 i World Traveller Plus. Dermed er der blot plads til 127 passagerer i Economy Class, og således er det tydeligt, at det britiske oneworld-selskab har forretningsrejsende i fokus til denne rute.

Tre Californien-destinationer
Med Lufthansas exit bliver British Airways alene om at betjene San José. Derimod vil begge selskaber stadig tilbyde San Francisco, San Diego og Los Angeles i rutenetværket.

San José er den tredjestørste by i Californien og den 10. største by i USA. Lufthavnen ligger tæt på Silicon Valley, der huser virksomheder som Apple, Google, eBay, Intel og Hewlett-Packard, så det erhvervsmæssige grundlag har absolut været til stede.

Men mange rejsende har alligevel foretrukket Lufthansas A380-rute fra San Francisco til Frankfurt. Produktet er bedre end A340´eren, og samtidig har lufthavnen i San Francisco mere at byde på, hvad angår lounge-faciliteter og andre services, som frekvente forretningsrejsende efterspørger.

Ikke kommercielt levedygtig
Som det er tilfældet med mange andre rutelukninger handler det om den separate ruteøkonomi. Stigende brændstofpriser gør det dyrt at benytte A340´eren, og da Lufthansa samtidig har brugbare alternativer fra nærtliggende lufthavne, har beslutningen formentlig ikke været så svær.

“Denne beslutning er udelukkende baseret på en vurdering af rutens kommercielle levedygtighed, og den er faldet på trods af en betydelig salgsindsats,” siger en talsmand fra Lufthansa til SFGate.

Samlet har 200.000 passagerer benyttet ruten i de lidt mere end to år, den har været i drift. Ruten var dog vinterlukket fra efteråret 2017 til foråret 2018.

Ifølge SFGate har Mineta San José International Airport ydet ruteopstartsrabatter til et samlet beløb på 1,2 millioner dollars, ligesom de lokale myndigheder har bidraget med 600.000 dollars til markedsføring af ruten.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa flytter langruter til lavprisselskab

Lufthansa åbner rute til San Jose

British Airways åbner rute til San Jose