Lufthansa-piloter truer med flere strejker

Arbejdsretten i den tyske delstat Hessen afgjorde tirsdag, at Lufthans-piloternes strejke ikke er ulovlig. Piloterne truer med flere strejker i denne uge, hvis Lufthansa ikke kommer tilbage til forhandlingsbordet.

Med samlet flere end 1.500 aflysninger i løbet af mandagen og tirsdagen blev Lufthansa hårdt ramt af piloterne 35-timers strejke, der blev indledt mandag kl. 13.00 og sluttede i aftes ved midnatstid.

Det lykkedes blot at gennemføre 35 procent af den sædvanlige produktion i ugens første to dage, hvilket påvirkede rejsen for 166.000 passagerer, der måtte se deres flyvning aflyst. Til og fra Danmark måtte Lufthansa aflyse i alt 27 flyafgange.

Men flere strejker kan være på vej. Den trussel blev fremsat af pilotfagforeningen i løbet af tirsdagen.

“Vi vil gerne tydeliggøre, at vi ikke kan udelukke flere strejker i denne uge, hvis Lufthansa ikke bøjer sig,“ sagde bestyrelsesmedlem Markus Wahl fra fagforeningen Vereinigung Cockpit ifølge flere tyske medier.

Samtidig afviste en arbejdsret i den tyske delstat Hessen en henvendelse fra Lufthansa, der mente, at strejken skulle erklæres ulovlig.

Strejker koster 750 mio. kroner
Striden om en overgangsordning for de piloter, der ønsker at gå på tidlig pension har stået på i mange måneder. De to foregående dages strejke var således den ottende i rækken af strejker i år hos Lufthansa og datterselskabet Germanwings.

Strejkerne giver store ridser i lakken hos Lufthansa, der ikke tidligere har været kendt for at være et flyselskab med mange strejker. Oveni kommer den stadig stigende konkurrence fra de mellemøstlige flyselskaber samt lavprisflyselskaber, hvilket også er årsagen til, at Lufthansa har valgt at så fast og ikke imødekomme piloternes krav.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er aktieanalytikerne begyndt at tale om endnu en nedjustering fra Lufthansa i forhold til resultatet for finansåret 2014. I givet fald vil det blive årets anden nedjustering, og indtil de nye strejker trådte i kraft har Lufthansa forventet er driftsresultat i omegnen af 7,5 mia. kroner.

Det seneste bud fra analytikerne lyder på, at samtlige strejker i løbet af 2014 indtil nu har kostet Lufthansa omkring 750 mio. kroner. Hvis strejkerne fortsætter og med større omfang, kan tabene meget hurtigt løbe op i endnu større beløb.

Til sammenligning tabte Air France omkring 3,8 mia. kroner på den to uger lange strejke, som selskabets piloter for nyligt gennemførte i protest mod planerne om at flytte aktiviteter over i lavprisdatterselskabet Transavia France.