Wolfgang Mayrhuber (Foto: Lufthansa/PR)

Lufthansa-veteran er død

Wolfgang Mayrhuber, tidligere koncernchef og bestyrelsesformand for Lufthansa og manden bag det planlagte opkøb af SAS, er død i en alder af blot 71 år.

Det er et de helt store koryfæer i international luftfart, der lørdag den 1. december er gået bort i en alder af 71 år som følge af alvorlig sygdom.

Wolfgang Mayrhuber blev ansat som ingeniør hos Lufthansa i Hamborg i 1970, og sidenhen arbejdede han sig op ad karrierestigen, hvor det helt store trin blev taget i 1994, hvor han blev udnævnt som øverste chef for Lufthansa Technik efter at have haft forskellige stillinger i virksomheden.

I 2001 trådte Wolfgang Mayrhuber ind i koncernledelsen med ansvaret for Lufthansa-koncernens passageraktiviteter, og i 2002 blev han udnævnt som vicekoncernchef. I 2003 tog karrieren for alvor fart, og fra 2003 til 2010 var Mayrhuber koncernchef i Lufthansa Group. Karrieren sluttede som bestyrelsesformand i den tyske luftfartskoncern fra 2013 til 2017.

“Wolfgang Mayrhuber har tjent og formet vores virksomhed i mere end 45 år. Vi, der er ansatte i Lufthansa, takker ham for han store indsats for Lufthansa Group. Vores tanker er nu hos hans familie,” udtaler koncernchef Carsten Spohr på vegne af 134.000 ansatte i koncernen.

Stod bag planlagt opkøb af SAS
Wolfgang Mayrhuber var først og fremmest kendt som koncernchefen, der stod bag succesfulde opkøb af SWISS, Austrian Airlines og Brussels Airlines og dermed manden, der fik ambitionerne til at række langt ud over Tysklands grænser.

Det lykkedes dog ikke, at få SAS indlemmet i den tyske luftfartskoncern, selvom det var tæt på. Allerede i 2006 tog Wolfgang Mayrhuber de første skridt til et opkøb af SAS, og i sensommeren 2008 var man angiveligt langt fremme med en aftale, der kunne have sikret, at det skandinaviske flyselskab var kommet på tyske hænder.

Parterne var ifølge kilder tæt på processen nået til enighed om en pris i omegnen af 10 milliarder svenske kroner, og det var blot de sidste formaliteter og underskriften, der manglede.

Der var planlagt offentliggørelse af aftalen den 25. september 2008, men den 15. september krakkede den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers, og det lykkedes for Lufthansas koncernfinansdirektør Stefan Gemkow at overtage Mayrhuber til at trække sig fra aftalen, der var blevet for risikabel for Lufthansa med udsigten til en forestående finanskrise.

Det var dermed Wolfgang Mayrhuber, der 18. september 2008 måtte ringe til SAS´ daværende koncernchef Mats Jansson med det klare budskab. “Bestyrelsen har sagt nej. Handelen er aflyst.”

 

Relaterede artikler:

Medie: Lehman-krakket forhindrede salg af SAS til Lufthansa

Magtens mænd i europæisk luftfart