Lufthansa ville købe Wizzair

Lufthansa forhandlede i foråret med ejerne af Wizzair om et køb af det polsk-ungarske lavprisselskab. Det skriver en tysk erhvervsavis.

Som en af sine sidste gerninger på koncerndirektørkontoret arbejdede Lufthansas netop afgåede topchef, Christoph Franz, i foråret tilsyneladende på, at det store tyske netværksselskab skulle købe det polsk-ungarske lavprisselskab Wizz Air. Det skriver den tyske erhvervsavis Wirtschafts Woche.

Lufthansa var i forhandlinger med Wizz Airs ejere i foråret i år. Men forhandlingerne strandede på, at Wizz Air-ejerne forlangte en højre pris, end Christoph Franz og Lufthansa ville betale. Det fortæller to personer med kendskab til sagen til nyhedsbureauet Reuters.

Christoph Franz forlod posten som koncerndirektør for Lufthansa Gruppen ved udgangen af april. Han blev afløst af Carsten Spohr. Samtidig blev planerne om et køb af Wizz Air skrinlagt.

Lufthansa har på nuværende tidspunkt ikke planer om at købe et lavprisflyselskab.

”Der er ikke nye planer om at købe et lavprisselskab. Potentielle opkøbskandidater er simpelthen for dyre,“ siger en Lufthansa-kilde til Wirtschafts Woche.

Aflyst børsnotering
I maj i år, efter at forhandlingerne med Lufthansa var strandet, offentliggjorde Wizz Air en plan om at ville børsnoteres på børsen i London. Planen var at rejse et beløb svarende til 1,5 mia. danske kroner til at finansiere selskabets fremtidige vækst.

Men et usikkert aktiemarked fik i juni Wizz Air til at aflyse børsnoteringen.

”På trods af en positiv respons i forhold til vores business case og virksomhedens vækstmuligheder og perspektiverne i det institutionelle investeringsmiljø, har vi besluttet at afbryde processen med en børsnotering på dette tidspunkt på grund af den øjeblikkelige volatilitet i luftfartssektoren,” hed det i en meddelelse fra Wizz Air.

Lilla og turkis
I spidsen for Wizz Air står József Váradi. Han er tidligere direktør for Ungarns nu hedengangne ”flag carrier”, Malev. Selskabets hovedaktionær er den amerikanske kapitalfond Indigo Partners, der sidste år købte det amerikanske luftfartsselskab Frontier Airlines.

Wizz Airs fintmaskede rutenet udgår fra i alt 18 baser primært i lande som Polen, Ungarn og Rumænien til næsten 100 destinationer i 35 lande. Wizz Air har ikke ruter til danske lufthavne, men flyver i Skandinavien til blandt andet Malmø Sturup og Oslo’s Rygge-lufthavn. Selskabet opererer en flåde på 48 Airbus A320-fly i opsigtsvækkende lilla og turkise farver. Selskabet har bestilt yderligere 39 Airbus A320-fly og 26 Airbus A321-fly til sin fremtidige ekspansion.