Lufthansas nødprogram offentliggøres i dag

5.400 piloter hos Lufthansa vil natten til onsdag indlede en tredages strejke, der kan lamme flytrafikken hos det tyske flyselskab. Listen over aflyste flyvninger offentliggøres i dag.

For blot en uge siden afholdt Lufthansa et stort pressemøde i Danmark i håbet om at kunne styrke selskabets image og tiltrække flere passagerer. Men det viser sig, at timingen var ekstremt dårlig, idet udefrakommende faktorer har sat en kæp i hjulet på den fremgang man kunne forvente efter det massive PR-fremstød.

Torsdag i sidste uge strejkede offentligt ansatte i en række store tyske lufthavne i 10 timer, hvilket tvang Lufthansa til at aflyse i hundredevis af flyvninger til og fra blandt andet Frankfurt Lufthavn. Samtidig har selskabets 5.400 piloter organiseret i fagforeningen Vereiigung Cockpit (VC) varslet en strejke, og den bryder nu ud natten til onsdag i denne uge.

Der bliver tale om en tredages strejke, der varer i 72 timer fra midnat den 2. april kl. 00.00 til midnat den 4. april kl. 23.59. Omfattet af strejken vil være piloter i Lufthansa, Lufthansa Cargo og Germanwings. Undtaget vil dog være Germanwings-flyvninger opereret af EuroWings.

Lufthansa oplyser, at selskabet i løbet af mandagen vil offentliggøre et nødtrafikprogram. Men allerede nu ser det ud til, at strejken bliver særdeles omfattende og vil lamme hovedparten af Lufthansas trafik.

Alle passagerer, der er i besiddelse af en flybillet med Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines eller Brussels Airlines og rejser fra, til eller via Tyskland i strejkeperioden kan frit ombooke til et andet rejsetidspunkt inden 30. september i år, hedder det i en meddelelse fra selskabet. Eneste forudsætning er, at billetten var udstedt før eller senest den 28. marts, hvor strejkevarslet blev kendt.

Uenighed om tilbagetrækningsordning
Den varslede strejke blev besluttet på en urafstemning, hvis resultat blev offentliggjort den 20. marts. Hele 99,1 procent stemte for en strejke, der dog skulle varsles mindst 48 timer i forvejen.

Strejkevarslet blev afgivet i fredags, og hvis parterne ikke når til en forhandlingsløsning inden tirsdag aften, vil strejken bryde ud.

Det er stridigheder om en ny kollektiv overenskomst, der har fået piloterne på barrikaderne. Først og fremmest er der et lønspørgsmål, men tilsyneladende er det spørgsmålet om piloternes mulighed for at lade sig pensionere før tid, der er blevet et afgørende stridspunkt. I dag er pensionsalderen i Lufthansa på 65 år, men gennemsnitsalderen er 59 år, når piloterne går på pension.

Pilotfagforeningen VC ønsker at Lufthansa skal bidrage økonomisk til en frivillig tilbagetrækningsordning før de 65 år.

“Vores forhandlingskomité har over for Lufthansa gjort det klart, at vi er villige til at sætte et loft for selskabets omkostninger til en overgangsforsørgelse. Dette konstruktive forslag burde det være muligt at komme overens om,“ udtaler Ilona Ritter, VC´s chefforhandler på området, i en pressemeddelelse.

Der har været afholdt flere møder mellem parterne op til strejkevarslet i fredags og ifølge tyske medier har parterne da også sat sig sammen efter, at VC udsendte strejkevarslet.