Lufthavn på retræte efter ‘Fast track’ for mænd

Sola-lufthavnen ved Stavanger er kommet i strid modvind, efter at man etablerede en sikkerhedskø udelukkende for det mandlige køn og opsatte skiltning med ‘Men Only’.

Der har længe været problemer med lange køer ved sikkerhedskontrollen i Stavangers Sola-lufthavn. Detfik for nyliglufthavnen til at oprette en ekstra sikkerhedssluse, der dog er smallere end de øvrige og uden adgang til visitationsrum.

Man ræsonnerede samtidig, at især mænd ville have glæde af denne ekstra sluse, idet de mindre hyppigt skulle igennem en grundigere undersøgelse i sikkerhedskontrollen. Herefter opsatte man skiltning med “Men Only“ ud for det pågældende sikkerhedsspor.

Det fik norske Aftenbladet til at aflægge lufthavnen et besøg i sidste uge. Her fik man fat i Stig Jone Nevland, der er chef for lufthavnsoperative tjenester i Sola-lufthavnen. Han understregede, at det ikke var ment som værende kønsdiskriminerende, at man havde etableret den separate sikkerhedskø for mænd, men at det udelukkende var for at reducere køproblemerne.

Herefter sagde han ifølge Aftenbladet følgende, der har fået aktiveret hele ligestillingsapparatet i Norge:

“Kvinder har ofte lidt flere ting med sig, og ting som BH-bøjler og hårklemmer samt sko med metalindlæg betyder, at det tager noget længere tid i sikkerhedskontrollen.“

Stort postyr
Denne udtalelse – som tildels var taget ud af en sammenhæng – medførte et stort postyr. Der gik ikke mange timer, før den ansvarlige for lufthavnens sikkerhedskontrol måtte rykke ud med en præcisering.

Påstanden om, at kvinder bruger længere tid end mænd i sikkerhedskontrollen blev trukket tilbage samtidig med, at “Men Only“ skiltene blev fjernet.

“Den særlige mandekø blev ikke oprettet, fordi kvinder tager længere tid i sikkerhedskontrollen. Nu kan kvinder også benytte køen,“ sagde Morten Wathne, der er Sola-lufthavnens chef for teknik og kundeservice samme dag til Aftenbladet.

Hanunderstregede samtidig, at det særlige sikkerhedsspor for mænd var etableret på baggrund af, at man ikke havde nok kvindelige sikkerhedsfolk til at bemande samtlige seks sluser.

“Sikkerhedsslusen bliver nu afviklet fra blot at være en sluse for mænd til at begge køn kan benytte den, hvis kvinder synes at det erokay at lade sig kontrollere af en mand,“ siger Morten Wathne.