- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Lukker for passagerfly fra Storbritannien

Danmark tilslutter sig den række EU-lande, der har forbudt alle ankommende fly fra Storbritannien som følge af udviklingen omkring den nye N501Y-coronavirus-mutation.

Udviklingen i Storbritannien omkring den særlige N501Y coronavirus-mutation har fået flere europæiske myndigheder til at slå alarm. Med virkning fra søndag morgen kl. 06.00 har den hollandske regering således forbudt alle ankommende fly fra Storbritannien, indtil man får et overblik over situationen.

Forbuddet, der blev annonceret kl. 01.00 natten til søndag, gælder foreløbigt frem til den 1. januar 2021. Det er dog kun ankommende fly, der af omfattet af forbuddet, men de hollandske myndigheder oplyser, at der overvejes yderligere restriktioner på andre transportformer.

På et hasteindkaldte pressemøde kunne den britiske premierminister Boris Johnson lørdag aften annoncere yderligere restriktioner i London og i det østlige og sydøstlige England, som følge af spredningen af N501, der ifølge de britiske myndigheder er 70 procent mere smittefarlig end den normale coronavirus.

I disse områder er risikoen hævet til niveau 4, og det har tilsyneladende skabt bekymring hos hollænderne.

Ni tilfælde i Danmark
I Holland blev der i begyndelsen af december registreret et enkelt smittetilfælde med N501-varianten, og der er også registreret tilfælde i Australien og Sydafrika. Danmark er det fjerde land, hvor den særlige coronavariant er identificeret, og Statens Serum Institut oplyste for et par dage siden, at der indtil videre er påvist ni tilfælde med N501Y-varianten i Danmark, heraf seks i Storkøbenhavn og tre i Nordjylland.

Statens Serum Institut giver dog udtryk for, at der ikke er noget, der tyder på, at denne virusmutation er mere alvorlig en andre COVID-stammer. De hollandske myndigheder har dog en anden opfattelse og ønsker at drøfte spørgsmålet med EU-kollegerne.

I løbet af de næste par dage vil myndighederne sammen med andre EU-lande undersøge muligheden for yderligere at begrænse risikoen for, at den nye virusstamme overføres fra Storbritannien,” hedder det i en meddelelse fra den hollandske regering.

Danmark og flere andre  EU-lande følger efter
I løbet af søndagen har Belgien, Irland, Tyskland, Italien, Østrig, Frankrig, Rumænien, Bulgarien og Sverige også tilsluttet sig det hollandske forbud. I de fleste tilfælde sker det fra midnatstid natten mellem søndag og mandag og varer foreløbigt 48 timer. 

Danmark har natten til mandag besluttet at indføre et tilsvarende forbud, der træder i kraft fra mandag den 21. december kl. 10,00 og foreløbigt 48 timer frem.

“Danmark står i en meget alvorlig situation. Smitten er stor i hele landet, og samfundet er nærmest lukket ned igen, som vi så det i foråret. Den muterede COVID-19-virus, som hurtigt har bredt sig i London og andre dele af England, kan ifølge sundhedsmyndighederne gøre det sværere at kontrollere smitten. Regeringen vælger derfor at lukke for flyvninger fra Storbritannien i 48 timer, så der er mere tid til at vurdere, hvilke tiltag der skal tages,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

Restriktioner mod Danmark
I mellemtiden har Israel besluttet, at alle indrejsende fra Danmark sammen med Storbritannien og Sydafrika skal i to ugers karantæne og gennemføre to tests efter indrejse til Israel. Søndag aften har Tyrkiet også besluttet at lukke for indrejse for rejsende fra Storbritannien, Holland, Danmark og Sydafrika.

I begyndelsen af november indførte de britiske myndigheder forbud mod ankommende passagerfly fra Danmark af frygten for spredning af den særlige cluster 5-variant af coronavirus, der tidligere i efteråret i 12 tilfælde havde spredt sig fra mink til mennesker i Nordjylland.

Forbuddet varede i tre uger og blev ophævet den 28. november efter et langvarigt pres fra den danske regering.

 

Relaterede artikler:

Ryanair: Fjern de idiotiske karantæneregler

Dansk Luftfart: Briterne har overreageret

Storbritannien forbyder passagerfly fra Danmark