British Airways-fly i Billund Lufthavn (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

Storbritannien forbyder passagerfly fra Danmark

British Airways og easyJet har midlertidigt aflyst flyvningerne fra Danmark til Storbritannien, og nu må også SAS og Ryanair aflyse som følge af det udvidede britiske forbud.

Med virkning fra lørdag den 7. november kl. 04.00 lokal tid (05.00 dansk tid, red.) indførte de britiske myndigheder et indrejseforbud til Storbritannien for alle rejsende fra Danmark som følge af frygten for den særlige cluster 5-variant af COVID-19, der indtil videre er fundet hos 14 personer i Nordjylland.

“Beslutningen om at handle hurtigt følger frigivelsen af ​​yderligere information fra sundhedsmyndighederne i Danmark, der rapporterer om udbredte udbrud af coronavirus (COVID-19) i minkbedrifter, hvor en variant af virusstammen spredes til nogle lokalsamfund,” skriver de britiske myndigheder.

Indrejseforbuddet gælder dog ikke for britiske statsborgere, visumindehavere og fastboende. De skal i stedet isolere sig sammen med deres husstand, hvis de er indrejst fra Danmark i løbet af de seneste 14 dage og skal ved ankomsten udfylde en formular, så de senere hen kan opspores.

I løbet af weekenden har de britiske myndigheder udvidet forbuddet. Således vil det i de næste syv dage ikke være muligt for passagerfly, der kommer direkte fra Danmark, at lande i britiske lufthavne.

Tre flyselskaber var først ude
Det britiske lynforbud kommer til at sætte sig præg på flytrafikken mellem Danmark og Storbritannien i de kommende uger. I forvejen var flytrafikken reduceret til et minimum efter den nedlukning af Storbritannien, der blev iværksat med virkning fra torsdag i denne uge. 

British Airways har frem til den 17. november aflyst alle flyvninger til og fra Danmark, hvilket vil sige ruterne fra Heathrow Airport til både Billund og Købehavn, og det britiske lavprisflyselskab easyJet havde forinden indstillet sine fire danske ruter til København fra Bristol, Edinburgh, London-Gatwick og Manchester til og med den 17. december.

Herudover skriver skotske Loganair i en meddelelse, at selskabet har suspenderet ruten mellem Esbjerg og Aberdeen fra den 9. til den 22. november. Ruten benyttes primært af ansatte i offshore-industrien.

Ryanair og SAS må følge efter
Lørdag var det planen, at SAS og Ryanair ville fortsætte med et stærkt reduceret trafikprogram mellem Danmark og Storbritannien, men nu må disse selskaber også aflyse den næste uges tid. For Ryanair gælder det ruterne fra København til London-Luton, London-Stansted, Edinburgh og Manchester samt ruterne fra Billund og Aarhus til London-Stansted. Her har Ryanair-fjernet alle afgange foreløbigt frem til den 12. december.

Lørdag gennemførte SAS en rundtur fra København til London-Heathrow på rutenummer SK505/506, men søndag aflyses rundturen på SK1517/1516, der skulle have fundet sted sent søndag eftermiddag. Herefter flyver SAS tidligst til London den 12. november i henhold til selskabets opdaterede trafikprogram.

Største destination fra København
London var også før coronakrisen den suverænt største destination for rejsende fra Danmark. Alene fra Københavns Lufthavn var der i 2019 flere end 2,2 millioner passagerer, der rejste med fly til og fra den britiske hovedstad. I de seneste måneder har antallet af månedlige rejsende dog kun ligget på mellem 30.000 og 40.000.

I Danmark bor der i dag 18.500 med britisk statsborgerskab og det skønnes, at der er omkring 28.000 danske statsborgere, der i dag er bosiddende i Storbritannien. 

 

Relaterede artikler:

Vigtig hubrute vender tilbage til Billund Lufthavn

Ryanair skærer dybt i Danmark

Ny katastrofemåned for Heathrow Airport