Forpladsen i Aalborg Lufthavn. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Næsten 500.000 flypassagerer i jyske lufthavne

I juni måned havde de tre største jyske lufthavne i Billund, Aalborg og Aarhus en samlet fremgang på 8,7 procent i forhold til samme måned året før. Op imod en halv million flypassagerer rejste til og fra Jylland.

Der er for alvor kommet gang i flytrafikken efter Cimber Sterlings konkurs i maj måned sidste år. Juni måned er således den første måned siden konkursen, hvor det er muligt at foretage en sammenligning med en måned, der ikke inkluderer trafik fra det nu konkursramte selskab.

Samlet viser juni måned en fremgang for de tre jyske lufthavne i Billund, Aalborg og Aarhus på ikke mindre end 8,7 procent. Det svarer til en nettovækst på 37.336 passagerer, således at 471.300 rejste til og fra de jyske lufthavne i sidste måned. Tillægger man passagererne i lufthavnene i Karup, Sønderborg og Esbjerg, er man ganske tæt på en halv million rejsende.

Trafiktal juni måned

Lufthavn Udenrigs Charter Indenrigs Vækst i pct.
Billund 162.227 113.489 11.226 8,2 %
Aalborg 30.902 27.768 78.251 10,7 %
Aarhus 19.514 8.241 19.682 9,5 %
I alt 212.643 149.498 109.159 8,7 %

Kilde: Lufthavnenes hjemmesider

Passagerrekord i Aalborg
Størst var den relative fremgang i Aalborg Lufthavn, der også formåede at sætte passagerrekord. 136.921 passagerer rejste gennem den nyindviede lufthavnsterminal i Aalborg, hvilket svarer til en stigning på 10,7 procent.

“Jeg synes, det viser rettidig omhu, at vi med bestyrelsen i spidsen fik bygget terminalen i tide. Der er ekstra pres på faciliteterne i sommerhalvåret, hvor vi har mange ekstra ferierejsende,“ siger lufthavnsdirektør Sørensen Svendsen i en kommentar til trafiktallene fra den nordjyske lufthavn.

Med den bedste måned i 75 år er der også god grund til at glæde sig over udviklingen i Aalborg Lufthavn. Det er nemlig bemærkelsesværdigt, at der er fremgang over hele linjen i lufthavnen ved Lindholm. Udenrigs- og chartertrafikken voksede med henholdsvis 32 og 22 procent, mens indenrigsvæksten blev på knap en procent.

Vækst i charter i Aarhus
I Aarhus Lufthavn kan man glæde sig over atter at have vækst i lufthavnen. Passagertallet steg i juni med 9,5 procent til 47.762 passagerer, hvor 5.915 flere charterpassagerer end året før, gjorde udslaget.

Sidste sommer blev en regulær katastrofe for Aarhus Lufthavn, idet Århus Charter som lufthavnens væsentligste charteroperatør måtte flytte afgange til Billund og Aalborg for at gennemføre sommerprogrammet efter Cimber Sterlings konkurs.

“Det er dejligt, at chartertrafikken fortsætter den fremgang, der allerede viste sig i maj måned,“ udtaler bestyrelsesformand Ango Winther, der også i går kunne byde lufthavnens nye administrerende direktør Peter Høgsberg velkommen.

Billund håber på dårligt vejr
I Billund Lufthavn, der er Vestdanmarks største, var der en fremgang på 8,2 procent i forhold til juni måned sidste år. Her er det værd at bemærke, at indenrigsruten ikke havde passagerer i juni måned sidste år, hvorfor de 11.226 indenrigsrejsende i dette års juni udgør halvdelen af lufthavnens fremgang. Herudover er der en fremgang i antal udenrigsrejsende på 7,9 procent fra 150.333 til 162.227.

Til gengæld er chartertrafikken mærket af et noget lavere udbudt kapacitet i år, samt at lufthavnene i Aalborg og Aarhus har bedre fat i chartermarkedet i år. Her var der trods fem afrejseweekender i juni en tilbagegang på en procent i forhold til sidste års juni måned, hvilket svarer til 1.124 rejsende.

Med en forventning om op imod 385.000 rejsende fra Billund Lufthavn i juli måned, håber lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen derfor på dårligt vejr. Det vil nemlig betyde, at mulighederne for at opfylde estimaterne indenfor det vigtigt chartersegment vil være størst.

“Det er lidt tvedelt med sommeren i Danmark, når man er lufthavnschef; på den ene side er det jo altid dejligt med solskin i Danmark, på den anden side er det regnvejret, der giver mange passagerer,“ siger Kjeld Zacho Jørgensen.

Dermed er Billund-direktøren på linje med Star Tour´s salgsdirektør Stig Elling, der i sidste uge udtrykte følgende: “Vi ønsker os, rent forretningsmæssigt, noget god dansk sommerregn,“