NordAN: Ingen alkohol på fly og i hotelværelser

Flyversjusserne og minibaren bør ikke friste med alkohol. Opfordringen kommer fra organisationen NordAN i kølvandet på en række tilfælde, hvor berusede passagerer har været til gene og fare for de øvrige passagerer og besætning.

Fjern alkohol fra fly og hotelværelser. Gratis og lettilgængelig alkohol er et problem og en svær fristelse med kedelige konsekvenser. Det påpeger netværksorganisationen NordAN (Nordic Alcohol and Drug Policy Network) i en ny resolution. NordAN repræsenterer over 90 organisationer, som beskæftiger sig med at reducere alkoholforbrug i Norden og Baltikum.

Resolutionen kommer efter adskillige tilfælde, hvor stærkt berusede flypassagerer har været til gene og fare for deres omgivelser. I de værste tilfælde har flyet måttet nødlande. Derfor opfordrer NordAN nu luftfartselskaberne til at tage hensyn til passagererne og revidere deres alkoholpolitik samt sætte en stopper for især gratis udskænkning af alkohol.

De fleste luftfartselskaber har en alkoholpolitik. Denne forbyder berusede passagerer i at boarde flyet, ligesom at den forbyder kabinepersonalet i at servere alkohol i større mængder. Alligevel sker det gang på gang, at passagerer bliver stærkt berusede. Årsagen til den vedvarende udskænkning skal blandt andet findes i, at alkohol stadig findes serveret gratis og et stort forventningspres på kabinepersonalets servicemindedhed, redegør NordAN, der i Danmark er repræsenteret af Alkoholpolitisk Landsråd og fem andre organisationer.

Dårlig cocktail
Selvom et ”nej” burde være svaret til små-snalrede flypassagerers ønske om endnu en drink, kan fristelsen fra gratis sjusser være uimodståelig for nogle passagerer. Alkohol skal derfor være mindre attraktivt at drikke, og det kan gøres ved, at man skal betale for det.

Hverken alkohol eller flyvehøjder er naturligt for menneskekroppen og en kombination af de to er en dårlig cocktail. Ændringer i lufttryk, træthed fra at flyve og dehydrering kan betyde, at alkohol påvirker kraftigere end sædvanligt. Den tørre luft i kabinen gør munden tør, og tørsten slukkes hellere i alkohol end vand, når alkoholen er gratis, viser NordAN’s erfaringer.

Flyvning er for mange rejsende stressende og alkohol kan øge stress. Under konstant stressende forhold kan for meget alkohol udvikle en simpel irritation til et alvorligt problem.

Mener forbud er bedste løsning
Selvom passagerer burde svinge kreditkortet for at nyde en drink på flyet, påpeger NordAN dog en etisk problemstilling. Interessen i atskabe enindtægt for luftfartselskabet kan i værste fald blive sat over de rejsendes komfort og sikkerhed. Derfor vil et forbud af alkohol i luften være den optimale løsning.

Et sådan forbud bør ikke kun gælde på flyet. I tråd med den strenge regulering og monopol på alkohol, som gælder i de fleste nordiske lande, ser NordAN også gerne restriktioner i hotelbranchen.

Minibaren på hotelværelserne, som bugner med alt, hvad hjertet kan begære af alkohol, bør begrænses til ikke-alkoholiske drikke. Denne lettilgængelige alkohol på værelset kan være en svær fristelse især for unge, som rejser uden forældre, den ensomme erhvervsrejsende, som er væk hjemmefra i længere tid eller ex-alkoholikere på rekreation.

Gæsterne skal selv kunne vælge alkohol aktivt til eller fra, og det bør hotellerne medvirke til, ved at der ikke står alkohol klar på værelset, lyder udmeldingen fra NordAN.