SAS er utilfreds med den støtte, den norske regering vil give flyselskaberne. (Foto: Espen Solli)

Nordisk luftfart indtager toppen af punktligheds-statistik

De nordiske luftfartsselskaber lander igen i september måned med flotte resultater i FlightStats rettidigheds-statistikker.

Hver måned udgiver FlightStats en detaljeret rapport, hvori man kan læse, hvor gode rettidigheds-statistikker de enkelte flyselskaber og lufthavne har. Rigtig ofte ser man, at de nordiske flyselskaber er med helt i top, når det gælder om at være fremme til tiden. Rettidighed forstås i luftfartsverdenen som ankomst indenfor 15 minutter i forhold til tidstabellen.

Også i september måned finder man de nordiske flyselskaber flot placeret. Her landede Finnair på en fjerdeplads og SAS på en niendeplads i opgørelserne fra FlightStats med en punktlighed på henholdsvis 91,5 og 88,8 procent. Opgørelsen bygger på en sammenligning med 50 andre store internationale flyselskaber.

Små selskaber præsterer bedst
Ser man i stedet for på FlightStats statistik for de 50 største europæiske flyselskaber, ligger Finnair på en niendeplads, imens SAS er smuttet ned på en 19. plads. Toppræstationerne leveres af Malmö Aviation, imens NAYSA, Iberia Express, Widerøe og KLM Cityhopper udgør den resterende top fem.

Som det også fremgår af september måneds top fem, er det ofte de mindre flyselskaber, der kravler helt til tops i kapløbet om punktlighed. Der kan således tales om en hvis rimelighed i at sammenligne flyselskaberne i sammenlignelige ”vægtklasser”, hvor der skeles til antallet af operationer.

Ser man derfor alene på flyselskaber med over 10.000 flyvninger i september måned, er Austrian Airlines det mest punktlige flyselskab skarpt efterfulgt af Norwegian med en rettidighed på henholdsvis 92,2 procent og 91,3 procent. SAS ligger i dette regnskab på en femteplads efter EasyJet og Lufthansa Cityline.

Det er ikke kun de nordiske luftfartsselskaber, som leverer toppræstationer på punktlighed. En opgørelse over europæiske lufthavne viser, at både Oslo og København modtager langt størstedelen af flyene til tiden.

På førstepladsen finder man Oslo med en rettidighed 87,8 procent, imens København indtager fjerdepladsen med en rettidighed på 86,7 procent. Noget længere nede på listen finder man Helsinki Lufthavn på en 14. plads og Stockholm Arlanda på en 21. plads med en rettidighed på henholdsvis 79,3 procent og 77,6 procent.