Nordisk rejsebureauchef: Årsløn på 5 millioner kroner

En netop offentliggjort lønanalyse udarbejdet af svenske Travel News viser, at den nordiske topchef hos American Express Business Travel har en årsindtægt på 5,7 millioner svenske kroner – eller næsten 4,8 millioner danske kroner.

Rejse- og luftfartsbranchen har aldrig været kendt for at være stedet, hvor personlige formuer kan skabes gennem den regulære lønindkomst.

Mulighederne øges naturligvis, når man stillingsmæssigt kommer op i de højere luftlag på direktionsgangen.

En netop offentliggjort lønanalyse fra det svenske rejsemagasin Travel News viser, at Sam Weihagen, der er koncernchef hos Thomas Cook Northern Europe i Stockholm, i 2010 havde en årsindtægt på over 12,7 millioner svenske kroner – eller godt 10,6 millioner gode danske kroner.

Næst efter Thomas Cook-chefen fulgte den nu fratrådte koncernchef for SAS, Mats Jansson, der ifølge Travel News havde en årsindtægt på 10,8 millioner svenske kroner i 2010.

Hos rejsebureuaerne topper Kaveh Atrak listen. Han er nordisk chef for American Express Business Travel og havde i 2010 en årsgage på næsten 5,7 millioner svenske kroner. Noget mere end kollegaen Dan Håkansson, der som salgsansvarlig i Norden måtte “nøjes“ med næsten 1,8 millioner svenske kroner sidste år.

Hos de konkurrerende erhvervsrejsebureauer er lønniveauet mere beskedent.Kommerciel direktør hos Carlson Wagonlit Travel i Sverige, Johan Wilson, aflønnedes i 2010 med næsten 1,4 millioner svenske kroner. Hos BCD Travelhavde Mia Landin, der er Senior Director, Change Management EMEA, en årsindtægt på mere beskedne 953.000 svenske kroner.

Den højest gagerede danske medarbejder i den svenske rejse- og luftfartsbranche er Leif Vase Larsen, der er topchef hos Kuoni Scandinavia. Årsindtægtenvar ifølge Travel News på over 4,3 millioner svenske kroner i 2010.

Ifølge Thomas Lundberg, der er tidligere nordisk topchef hos BCD Travel. kan hanikke helt genkende lønniveauet i undersøgelsen set i relation til nogle af de danske virksomheder, som han har været ansat i. “Det er nærliggende at antage, at når man når det øverste niveau i de svenske bureauer, der jo strengt taget også er en delstørre, så afspejler lønnen det større ansvar. Jeg har derfor grund til at tro, at det svenske ‘top-niveau’ er generelt højere end det danske ditto,“ vurderer Thomas Lundberg overfor CHECK-IN.dk.

De nævnte beløb i undersøgelsen er, hvad de enkelte medarbejdere har indberettet til de svenske skattemyndigheder. I mange tilfælde er der tale om en lønpakke, der er sammensat en grundløn med tilhørende bonus og incentives. Herudover kan der også indgå lønnede bestyrelsesposter i gagen.