Nordjysk ruteåbning i Norge

Det nordjyske flyselskab North Flying har vundet en 3-årig kontrakt om betjening af den norske indenrigsrute mellem Oslo og Fagernes. Den 1. april landede flight M3944 i Leirin-lufthavnen nær Gudbrandsdalen med 10 passagerer om bord på åbningsflyvningen.

Da norske Samferdselsdepartmentet i januar måned offentliggjorde resultatet af et omfattende ruteudbud, var der to danske flyselskaber blandt vinderne.

Vamdrup-baserede Danish Air Transport var et af de to selskaber, der vandt ruter. Det var de fire ruter fra Bodø til Lofoten, som det danske flyselskab i første omgang blev udpeget til at betjene. Men en efterfølgende klage fra det SAS-ejede flyselskab Widerøe samt en rapport fra Luftfartstilsynet har indtil videre sat en kæp i hjulet for det danske flyselskab planer, da kravene i udbudsdokumentationen angiveligt ikke var opfyldt.

Det var de derimod for North Flying, der har hovedkvarter i Aalborg Lufthavn. Det lille nordjyske selskab vandt kontrakten om betjening af ruten fra Oslo til Fagernes, der ligger i Oppland nær Guldbrandsdalen i det sydlige Norge.

Kontrakten blev vundet fra Danish Air Transport´s litauiske datterselskab DOT LT, der siden 2009 har betjent ruten.

Premiereflyvning med 10 passagerer
Søndag den 1. april tog North Flying hul på de kommende tre års betjening af den lille norske indenrigsrute. På premiereflyvningen med rute M3944 var der 10 passagerer om bord på selskabets19-sæders Fairchild Metro 23-fly, der skal benyttes på ruten.

Ruteåbningen blev foretaget af Air Norways daglige leder Snorre Hvitesand i samarbejde med kommerciel direktør Jef Vinther Sørensen fra North Flying. Sidstnævnte gav udtryk for, at man ønskede at etablere et tæt samarbejde med de lokale turist- og rejseaktører samt sikre en optimering af fartplanen til Oslo-Gardermoen.

Og North Flying er bestemt ikke ubekendt med ruten. North Flying opererede nemlig Oslo-Fagernesruten fra 2008 til 2009, da Samferdselsdepartementmidlertidigt udpegede det nordjyske selskab til at betjene ruten efter norske Coast Air, der gik konkurs i 2008 efter at have betjent ruten i fem år.

Flyverfra Aalborg til Oslo
I Norge opererer North Flying under navnet Air Norway, der er et virtuelt flyselskab med Nordic Air, Ørland Kommune og North Flying i ejerkredsen.

I forvejen flyver North Flying under Air Norway-navnet mellem Ørland og Oslo på alle hverdage samt om søndagen. I forbindelse medpositionering af flyet på basen i Aalborg i weekenden, er der skabt grundlag for en flyvning fredag aften fra Oslo til Aalborg samt søndag middag fra Aalborg tilbage til Oslo.

North Flying A/S med base i Aalborg Lufthavn er Skandinaviens største taxiflyselskab med 10 jetfly og turbopropfly. Taxaflyvning, ambulanceflyvning og ruteflyvning er hovedaktiviteterne, men selskabet beskæftiger sig også med luftfragt, luftfotografering og reklameflyvninger.

North Flyingsflyflåde rummer fire Fairchild Metro 23jetpropelfly samt forretningsfly i form af Gates Learjet 35og fem Cessna Citation jets, der alle er udstyret med luksus-kabiner. North Flying har jetfly permanent stationeret i Aalborg Lufthavn og Københavns Lufthavn.