Norske lufthavnsstrejker breder sig

I dag optrappes strejken blandt sikkerhedspersonalet i norske lufthavne til at berøre i alt 11 lufthavne. Fem lufthavne vil helt lukke for afgående trafik.

Fra mandag morgen kl. seks udvides strejkerne blandt sikkerhedspersonalet i fem norske lufthavne til at berøre yderligere syv lufthavne. Her af vil fem lufthavne helt lukke for afgående trafik.

Strejken startede fredag aften, da sikkerhedspersonale organiseret i fagforeningen Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) nedlagde arbejdet i Oslo Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Det betød, at det resterende personale, organiseret i et andet fagforbund, var alene om at kontrollere passagererne og deres bagage. Det gav lange køer ved sikkerhedskontrollerne.

Dagens optrapning betyder, at flere lufthavne helt må lukke for afgående trafik. Lufthavnene i Kristiansund og Alta er lukket for afgående trafik fra morgenstunden mandag. I Sandnessjøen får et morgenfly lov at stikke afsted kl. seks inden at der lukkes og slukkes. I Tromsø vil der være lukket fra morgenstunden, for så at blive åbnet op mandag mellem kl. 12.30 og 20. Endelig vil der være stærkt reduceret kapacitet i sikkerhedskontrollen i Bodø frem til tirsdag kl. 11.30, hvor der også lukkes her.

I lufthavnene i Ålesund og Haugesund vil kapaciteten i sikkerhedskontrollen blive reduceret. Dermed vil konflikten berøre i alt 11 større og mindre norske lufthavne.

Finmasket net
Både SAS og Norwegian har siden strejkernes start opereret sine flyvninger normalt, omend der har været en del mindre forsinkelser. De to selskaber har ikke meddelt noget om præcis hvad mandagens optrapning vil få af konsekvenser. Optrapningen af konflikten vil især ramme SAS’ datterselskab Widerøe, der har et finmasket net af ruter fra mindre lufthavne som Sandnessjøen til landets større trafikale knudepunkter.

Alle tre luftfartsselskaber opfordrer passagererne til at møde tidligt frem i de lufthavne, hvor det er muligt at komme igennem sikkerhedskontrollerne. Desuden kan passagererne løbende holde sig orienteret på hjemmesiden for det statsejede norske lufthavnsselskab Avinor, avinor.no, og på de berørte lufthavnes hjemmesider.

De lange afstande gør, at Norge har et stort antal indenrigsruter, som er en vigtig del af landets infrastruktur. Avinor driver i alt 46 lufthavne i fjeldlandet, så der er store muligheder for at optrappe konflikten og påvirke landets flytrafik.

Helikoptertrafikken til og fra de norske olieboreplatforme i Nordsøen vil også blive berørt af mandagens optrapning. I Stavanger og Bergen vil der være reduceret kapacitet, mens der i Kristiansund vil være helt lukket for afgange.

Læs også:
Udsigt til kaos i norske lufthavne

Links:
Avinor
Oslo Lufthavn
Norwegian – Vigtig melding
SAS Norge – Trafikinformation
Widerøe