Airbus A321neo-flyet blev leveret til Novair i juni 2017.

Novair-fly i landingsuheld i Billund

Charterfly fra Novair fik beskadiget halen under landing med kraftig sidevind på banen i Billund Lufthavn. Hændelsen undersøges af Havarikommissionen.

Hundredtusinder af charterturister flyver hvert år mellem Danmark og De Kanariske Øer, som året rundt er et af danskernes foretrukne feriemål.

Der var derfor tale om en helt rutinemæssig flyvning, da et fly fra svenske Novair – charterrejsebureauet Apollos eget flyselskab – fredag den 8. februar 2019 om eftermiddagen fløj fra lufthavnen i Arrecife på den kanariske ø Lanzarote til Billund Lufthavn på en flyvning med rutenummer 1I-158.

Men under landingen i den jyske lufthavn gik noget galt, og derfor er landingen nu blevet en sag for Havarikommissionen for Civil Luftfart.

Mindre end to år gammelt A321neo-fly
Flyvningen fra Lanzarote til Billund foregik med et under to år gammelt Airbus A321neo-fly med den svenske registrering SE-RKA. Novair modtog flyet fra Airbus-fabrikken i juni 2017 som det første A321neo-fly i selskabets flåde.

Novair-flyet med plads til 221 passagerer lettede fra lufthavnen på Lanzarote den 8. februar 2019 kl. 13.54 lokal tid – en time og 14 minutter forsinket i forhold til den planlagte afgang kl. 12.40.

Undervejs på flyvningen til Billund lykkedes det dog piloterne at indhente en stor del af forsinkelsen, og efter fire timer og 15 minutters flyvning landede flyet kl. 19.09 i Billund – 39 minutter senere end det planlagte ankomsttidspunkt kl. 18.30.

Landingen i Billund foregik under vejrforhold med kraftig sidevind på bane 27. Det medførte, at A321neo-flyet foretog en hård landing, hvor flyets hale ramte landingsbanen – en såkaldt tail strike. Flyet var dog i stand til at rulle videre på landingsbanen og fortsætte til standpladsen.

Ingen personer kom til skade
Hverken passagerer eller besætningsmedlemmer kom til skade under den hårde landing, men det viste sig, at flyets hale var blevet beskadiget. Hændelsen bliver nu undersøgt nærmere af Havarikommissionen for Civil Luftfart, som får assistance af en medarbejder fra den statslige svenske havarikommission SHK, da flyet er registreret i Sverige.

Novair har to Airbus A321neo-fly i sin flåde, og begge fly blev leveret i sommeren 2017. Flytypen er den nyeste generation af Airbus’ populære A321-fly, som er den største variant i Airbus A320-familien. ”Neo” står for ”new engine option” og betegner nye og mere brændstofeffektive motorer end forgængerne i A321-serien.

 

Relaterede artikler:

To nye fly til svensk charterflyselskab

Træt pilot var tæt på katastrofe i Billund

Billund-uheldsfly har haft problemer før