Den helt nye Van Don International Airport ved Halong Bay i Vietnam. Foto: Sun Group

Ny international lufthavn i Vietnam

Vietnam har fået en helt ny lufthavn, Van Don International Airport, der ligger tæt ved den populære turistattraktion Halong Bay i det nordlige af landet.

Den 30. december 2018 blev dørene til Van Don International Airport slået op efter to års byggeri.

Lufthavnen ligger i den nordlige Quang Ninh-provins, hvor turister fra hele verden flokkes til for at opleve det populære Halong Bay, som er på UNESCOs verdensarvliste. Hovedstaden Hanoi ligger i vestlig retning – 220 kilometer inde i landet.

Van Don International Airport er den første internationale lufthavn i Vietnam, som er udviklet af en privat virksomhed. Sun Group står bag lufthavnen, og virksomheden er Vietnams førende udvikler af turisme-, fritids- og underholdningsbaserede ejendomme og projekter.

Firecifret milliardbeløb for lufthavn
Når anlægsomkostningerne af lufthavnen gøres op i vietnamesisk valuta, er det om at holde fast. Den samlede investering er således på hele 7.463 milliarder vietnamesiske dong – eller hvad der svarer til cirka 2,1 milliarder kroner. Hollandske NACO (Netherlands Airport Consultants) er en af verdens førende konsulent- og ingeniørvirksomheder inden for luftfart, og den har bistået ved arbejdet.

“Det er den mest moderne lufthavn i Vietnam. Den vil have positiv indflydelse på passagerernes oplevelse her i lufthavnen,” sagde Romy Berntsen, der er projektleder og arkitekt i NACO, ved åbningen af lufthavnen.

Den nye internationale lufthavn har fået et smukt design med inspiration fra Halong Bay, der kun ligger 50 kilometer væk. Herudover har Van Don International Airport fået installeret de nyeste teknologier i hovedterminalen og en state-of-the-art landingsbane.

Det anslås, at Van Don International Airport årligt vil skulle håndtere mellem to og to og en halv millioner passagerer i de første to år. Inden 2030 vil det årlige antal passagerer formentlig være på fem millioner. Lufthavnen er tænkt som ny indgang for både vietnamesiske og udenlandske turister, der vil opleve Halong Bay.

Fremtidens rejseland
Vietnam blev ved Danish Travel Awards 2018 kåret til ’Upcoming Destination’. Flere og flere turister har allerede fundet vej til landet, og endnu flere vil komme til i de kommende år. Vietbam forbereder sig på de mange besøgende ved at investere i infrastruktur – og ikke bare i luftfart.

Sun Group afslørede på dagen for indvielsen af Van Don International Airport, at man også har gang i to andre projekter i Quang Ninh-provinsen. Det ene er Halong-Van Don Highway, som er en 60 kilometer lang fireporet motorvej. Motorvejen vil reducere transporttiden fra den nye internationale lufthavn til Halong City, så det i fremtiden vil tage under 50 minutter.

Herudover arbejdes der på Halong International Cruise Port. Det bliver Vietnams første krydstogthavn, der udelukkende skal modtage internationale krydstogtskibe. Alle tre infrastrukturprojekter i og omkring Halong Bay skal være med til at tiltrække endnu flere turister og samtidig skabe mere internationalt samarbejde.

 

Relaterede artikler:

Vietnam Airlines opgiver at åbne rute til Berlin

Direkte med Dreamliner fra København til Vietnam

Finnair med A350 til Vietnam

Skandinavisk charterfly til Vietnam

Lufthansa lukker rute til Vietnam