Ny otte måneder lang MH370-eftersøgning

Eftersøgningen efter MH370 går ind i en ny fase med iværksættelsen af en otte måneder lang undervandseftersøgning, der forventes at koste over 300 mio. kroner.

Jagten på spor efter det forsvundne Boeing 777-fly fra Malaysia Airlines med kaldesignalet MH370 går nu ind i en ny fase, der vil fokusere på at lede efter flyet under havoverfladen i Det Indiske Ocean med sonarbøjer og ubemandede ubåde. Det annoncerede den australske premierminister Tony Abbott mandag.

Han oplyste, at Australien vil lede en intensiv undervandseftersøgning af et areal på 80 gange 700 kilometer i oceanet. Eftersøgningen forventes at tage op mod otte måneder og Australien forventer, at det vil koste over 300 mio. kroner. En udgift som Australien i første omgang selv vil afholde.

Trukket gennem vandet
Planen er at lade undervandsbåden Bluefin-21 fortsætte sit arbejde i Det Indiske Ocean og supplere indsatsen med blandt andet sonarudstyr, der vil blive trukket gennem vandet bagved skibe. Et arbejde som Australien efter aftale med Malaysia vil hyre et eller flere firmaer til at stå for. Desuden vil et australsk maritimt patruljefly stå standby med kort varsel, hvis eftersøgningsholdet finder vragdele.

Tony Abbott forventer at det vil tage et par uger at stable det nye eftersøgningskoncept på benene. I mellemtiden vil skibe fra Australien, Malaysia og Kina fortsætte deres arbejde i eftersøgningsområdet.

Malaysia Airlines-flyet med 239 personer ombord forsvandt fra radaren lørdag den 8. marts, da flyet var undervejs fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina. Sidenhen er det ikke lykkedes at finde et eneste spor, der med sikkerhed kan siges at stamme fra MH370.

I de 52 dage, der er gået siden flyet forsvandt, er et område på 4,5 mio. kvadratkilometer i Det Indiske Ocean blevet dækket af 334 eftersøgningsflyvninger på i alt over 3.000 timer.