(Foto: Air Lituanica)

Ny rute fra Billund til Vilnius

Billund Lufthavn får en ny sæsonrute til Baltikum, når Air Lituanica vil flyve til Vilnius tre gange om ugen i sommersæsonen.

Billund Lufthavn har længe forsøgt at tiltrække nye østeuropæiske destinationer til lufthavnens rutekort. Det er nu lykkedes ved at tiltrække det litauiske flyselskab Air Lituanica, der fra den 16. juni vil flyve tre gange om ugen fra Billund på en sæsonrute til Vilnius.

Tidtabellen er lagt op med en aftenafgang på mandage og torsdage i perioden fra den 16. juni til 28. august, mens der suppleres med en formiddagsafgang om lørdagen fra den 21. juni til den 23. august. Der flyves efter planen med et Embraer E175-fly med plads til 86 passagerer, og Air Lituanica forventer omkring 4.000 passagerer på ruten i løbet af sommermånederne.

Med ruten til Vilnius får Billund Lufthavn endnu en destination i Baltikum, idet airBaltic igennem en række år har fløjet mellem Billund og Riga. I den kommende sommer flyver airBaltic dagligt med Q400-fly med plads til 76 passagerer.

“Det er et flyselskab, som vi har haft fokus på længe i forhold til at udvikle trafikken til Østeuropa. Vi håber, at vi kan udvikle markedet, idet der er et godt potentiale i begge retninger, og med priser fra 475 kroner for en returbillet, skal det nok tiltrække passagerer,“ siger marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn til CHECK-IN.dk.

Udover de to baltiske destinationer er det kun Budapest i Ungarn, der er at finde på Billund Lufthavns Østeuropa-kort. Fra Billund flyver Ryanair i sommersæsonen fire gange om ugen til den ungarske hovedstad.

Billund har tidligere haft en rute til Litauen. Det var tilbage i 2004, hvor daværende Air Lithuania betjente ruten til Kaunas via Palanga. I 2005 etablerede Air Lithuania også en rute mellem Billund og Warszawa, men flyselskabet måtte opgive i november måned samme år på grund af en konkurs.Danish Air Transport overtog i december 2005 ruten til Palanga, men måtte sidenhen lukke ruten igen.

Ungt selskab
Det nye Air Lituanica er ikke at forveksle med det gamle Air Lithuania, der ved konkursen i 2005 var ejet af britiske World Aviation Capital.

Air Lituanica blev etableret den 1. maj sidste år og startede op med et Embraer E170-fly, der var lejet fra Estonian Air. Første rute gik til Bruxelles, og sidenhen fulgte ruter til Prag, Tallinn, Paris, Berlin, München og Amsterdam.

I sommerperioden reduceres kapaciteten på disse forretningsdestinationer, hvorfor Air Lituanica etablerer sæsonruter til Billund samt Malmø og Gøteborg for at tiltrække passagerer fra fritidsrejsemarkedet.

“I øjeblikket er der ingen vækst i antallet af danske turister til Litauen, hvorfor vi håber, at de tre ugentlige flyvninger kan åbne muligheder for danskerne til at besøge Litauen på en kort ferie eller et weekendophold. Det største antal danske turister besøger Litauen fra maj til og med september, hvilket passer fint med den nye fartplan,“ siger Dr. Raimonda Balniené, der er chef for Litatuens turistmyndigheder.

I september måned sidste år måtte Air Lituanica skille sig af med Embraer E170-flyet, da flyselskabet var blevet uenigt med Estonian Air om betalingsvilkårene. I stedet blev indlejet et Embraer E175-fly, og sidenhen har det litauiske flyselskab endvidere wetleaset et Bombardier CRJ200-fly fra Cimber A/S.

Air Lituanica er det første litauiske flyselskab, der er kommet på vingerne siden konkurserne i 2009 og 2010 med FlyLAL og Star1 Airlines. Det nye flyselskab forventer på sigt at operere fire til fem regionale jetfly og betjene omkring 15 ruter. Dermed sigtes på en markedsandel på 15 – 20 procent i Litauen med årligt omkring 700.000 passagerer.