Nye visumregler til Rusland kan skabe kaos

Det russiske konsulat i Danmark indfører fra den 10. december biometriske ansøgninger til alle visumtyper, således at rejsende skal møde personligt op i visumcentret i København.

Inden længe kan der være udsigt til visum-kaos for rejsende til Rusland. Der har nemlig længe været planer om at indføre biometriske ansøgninger for rejsende fra Danmark, Storbritannien, Myanmar og Namibia, der alle var udvalgt som testlande inden den store globale udrulning.

Men efter ordre fra udenrigsministeriet i Moskva har Den Russiske Føderations Konsulat i Danmark besluttet at indføre biometri allerede fra den 10. december i år gældende for alle visumtyper.

Det betyder, at alle rejsende skal møde op hos visumcentret (IFS) i Cort Adlers Gade i København for at få taget et aftryk af samtlige fingre på en hånd.

Det giver sig selv, at logistikken kan blive særdeles udfordrende, hvis eksempelvis jyske virksomheder skal rejse til København for at søge om et visum til Rusland.

“Vi har fået bekræftet efter et møde med den russiske konsul og vicekonsul, at de nye procedurer vil være gældende allerede fra den 10. december, og at procedurerne desværre kommer til at omfatte alle typer visum,“ siger Rune Stefan Hansen, der er operationelt ansvarlig hos Comet Consular Services, der hjælper mange større virksomheder med visumhåndtering.

Råder til at søge multiple visum
Det er endnu ikke muligt at fastslå, hvorvidt at det er muligt at gemme de biometriske data, således at man undgår at møde op i visumcentret hver ansøgning.

“I det hele taget er der mange spørgsmål til, hvordan dette skal håndteres. Konsulatet har eksempelvis i dag kun én maskine til at foretage de biometriske aftryk, og der er årligt et sted mellem 20.000 og 21.000 ansøgere,“ forklarer Rune Stefan Hansen til CHECK-IN.dk.

Comet Consular Services råder sine kunder til at søge allerede nu, hvis man ved, at man har et ærinde til Rusland inden for de kommende måneder.

“Medarbejderne bør søge nu og gerne multiple visum, mens reglerne er, som vi kender dem,“ lyder opfordringen fra Rune Stefan Hansen.

Der er op til 10 arbejdsdages behandlingstid på et multiple visum, så det haster for de fleste, hvis de vil undgå at blive konfronteret med de nye procedurer lige med det samme.

Til Rusland er det muligt at søge turistvisum, forretningsvisum, transitvisum, privatvisum, studievisum, arbejdsvisum og endelig visum som deltager i videnskabelige og kulturelle udvekslinger samt sportslige og religiøse arrangementer.