OSKA Travel har relationer til politianmeldt dansk rejsearrangør

Den norske rejsearrangør OSKA Travel, der sælger Tyrkiet-rejser på de skandinaviske markeder under den norske rejsegaranti, har tætte relationer til ETU Dansk Rejseservice, der for nylig blev politianmeldt af Rejsegarantifonden i Danmark for manglende registrering.

På adressen Hauptstrasse 104 i den schweiziske by Staad am Bodensee er der registreret to af flerevirksomheder.

Den ene virksomhedhedder Directa Blank og indehaves af Hans-Joachim Blank. Den anden virksomhed på samme adresse hedder Themis Service und Dienstleistungen GmbH og har Ralph Bernd Carli Koslowski som indehaver.

Den fælles schweiziske forretningsadresse er den eneste dokumenterbare relation mellem de to tyske statsborgere, der begge er beskæftiget med salg og markedsføring af rejser i Skandinavien fra henholdsvis ETU Dansk Rejseservice ApS og OSKA Travel AS i Norge.

Politianmeldt af Rejsegarantifonden

Hans-Joachim Blank har siden den 9. februar været indehaver af og direktør for ETU Dansk Rejseservice ApS, der ifølge erhvervs- og selskabsstyrelsens oplysningerdriver forretning fra en adresse på Larsbjørnsstræde 3 i København.

Men senest har ETU Dansk Rejseservice ApS haft sit virke på en c/o adresse hos Dansk-Tysk Handelskammer på Kongens Nytorv i København.

Rejsegarantifonden måtte den 11. november indgive politianmeldelse mod ETU Dansk Rejseservice ApS, da rejsearrangøren solgte rejser omfattet af fondens dækning uden at være registreret. Politianmeldelsen udløste en del presseomtale, hvilket angiveligt var årsag til, at ETU Dansk Rejseservice ApS allerede den 24. novemberhar bragt forholdene i orden, således at selskabet nu har stillet den nødvendige garanti.

Del af vidtforgrenet netværk

Men ETU Dansk Rejseservice ApS eren del af et vidtforgrenet netværk af online-rejsearrangører i hele Europa, der er specialiseret i rejser til Middelhavskysten i Tyrkiet. Det hele styres tilsyneladende af driftige tyske forretningsfolk med speciale i online-markedsføring.

Hans-Joachim Blanks nabo fra Haupstrasse i Staad er tyske Ralph Bernd Carli Koslowski, der er direktør i norskregistrerede OSKA AS, der sælger og markedsfører rejser i Skandinavien på norske, danske og svenske hjemmesider ved hjælp af en registrering i den norske rejsegarantifond RGF. OSKA Travels hjemmesider har en udpræget lighed og i vissetilfælde identiske tekstermed ETU Dansk Rejseservice.

Med i bestyrelsen for OSKA Travel er også Stefan Marx, der samtidig er bestyrelsesmedlem i Norsk-Tysk Handelskammer i Oslo. Et pudsigt sammentræf, når ETU Dansk Rejseservice ogsåhar c/o adresse hos Dansk-Tysk Handelskammer i København.

ETU Dansk Rejseservice ApS er en del af ETU European Travel Union AG, der ledes afHans-Joachim Blank, mens direktionskollegaen fra det danske selskabAndreas Franz Forsthuber driver forskellige rejserelaterede virksomheder, blandt andet HOLIDAY-VOUCHER.CH GmbH, der tilsyneladende administrerer rabatkuponer til rejseselskaber. Rabatkoder og rapatkuponer benyttes også i stor stil i markedsføringen hos blandt andet OSKA og ETU.

Fælles for OSKA Travel og ETU-selskaberne er således, at begge selskabers direktører har en virksomhed på Hauptstrasse 104 i Staad am Bodensee. Der anvendes samme CMS-websystemog i en vid udstrækning samme tekster på hjemmesiderne. Herudover har begge rejsearrangører de samme agenter i Tyrkiet, enslydende hotelpakker samt et fælles call-center i Skandinavien.

Endelig benytter OSKA og ETU sig tilsyneladende af den fleksible lovgivning, der giver mulighed for at benytte rejsegaranti stillet i et EU/EØS land til salg og markedsføring på andre markeder. I Danmark og Sverige benytter OSKA Travel rejsegarantien stillet i Norge, mens ETU i Tyskland benytter en rejsegaranti stillet i Schweiz.

Intet juridisk angribeligt

Kilder i branchen anfører, at det ikke er muligt juridisk set at sætte en finger på de to selskabers aktiviteter. Men efterretninger fra kunder, der har rejst med beggeselskaber indikerer, atselskabernes lave priser på en eller anden måde er købsbetingede, idet de lokale guider angiveligt forsøger at lægge et unødigt stort pres på gæsternetil at købe eksempelvis smykker og lædervarer på de mange udflugter.

Herudover er dertilbagemeldinger fra kunder om efterfølgende betaling afen lang række tillægsydelser, som ikke umiddelbart fremgik af den oprindelige købsspecifikation.

ForbrugerEuropa, der tilbyder gratis vejledning til forbrugere om køb i andre EU-lande, oplyser overfor CHECK-IN, at der ikke er i øjeblikket i Danmarker registreret klagesager mod OSKA Travel.

Der har været en livlig debat blandt svenske rejsende på hjemmesiden reseguiden.seom OSKA Travel og ETU. Mange rejsende hargivet deres erfaringer videre, og noget kunne tyde på, at oplevelserne i mange situationer ikke står mål med forventningerne.

Ved opkald til den fællles kundeservice hos ETU Dansk Rejseservice ApS og OSKA Travel AS kender de dansktalende medarbejdere tilsyneladende ikke navnene på selskabets tyske direktører, når der spørges efter disse. “Jeg har aldrig hørt om dem,“ siger en kundeservicemedarbejder, da CHECK-IN beder om at tale med direktør Ralph Bernd Carli Koslowski eller direktør Hans-Joachim Blank.

Derfor har det ikke været muligt at få en kommentar fra ledelsen i OSKA Travel AS eller ETU Dansk Rejseservice ApS til selskabets aktiviteter i Skandinavien.