Overkapacitet på vej i Københavns møde- og konferencemarked

Nordens største hotel Bella Sky Comwell åbnes i dag kl. 11.00 af økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen og overborgmester Frank Jensen. Første etape af det 814 værelser store hotel vil skabe en begyndende overkapacitet i hovedstadens møde- og konferencemarked.

Dervil værefest og glæde, når erhvervs- og økonominister Brian Mikkelsen (K) og Københavns Kommunes overborgmester Frank Jensen (S) ifølge planen i dag kl. 11.00 officelt åbner Bella Sky Comwell, der bliver Nordens største hotel.

Men der lurer en trussel i horisonten. Den hedder slet og ret overkapacitet, og er særligt udtalt i København, hvor et par store nyetableringer er kommet til.
I 2010 åbnede Tivoli Hotel & Congress Center med i alt 396 værelser og 23 konferencelokaler med plads til op til 2.500 personer.

Og med dagens åbning af Bella Comwell Sky bliver hotelkapaciteten i hovedstaden udvidet med med ikke færre end 814 værelser og 30 mødelokaler samt direkte adgang til naboen Bella Center, der kan huse op til 15.000 mennesker på en gang.

Samlet har de to hoteller medført en kapacitetsudvidelse i det Københavnske hotelmarked på op imod 10 procent.

Vartegn for Ørestaden

Comwell Bella Sky vil blive et markant vartegn for Ørestaden med hotellets to tårne som dansende par i bevægelse. Men det bliver dog ikke fra første åbningsdag, at Bella Comwell Sky sætter hele værelseskapaciteten ind i markedet.

”Vi åbner tårn 1 den 16. maj, mens tårn 2 først vil blive åbnet i august måned. Det betyder at værelser og mødefaciliteter samt Skybar på toppen af 23. etage vil blive tilgængeligt allerede fra åbningsdagen. De første møder og konferencer er allerede booket til afvikling fra den 17. maj,” fortæller Sugasini Sooriyakumaran, der er hotellets presse- og kommunikationskonsulent.

Åbner på bagkanten af finansiel krise

Men allerede nu råber eksperterne vagt i gevær. Den finansielle krise synes endnu ikke at være overstået, og kombineret med en yderligere tilførsel af nye hotel- og konferencefaciliteter i det københavnske hotelmarked, vil hotellernes belægningsprocent og værelsespriser komme under yderligere pres.

”Lige nu rider branchen på bagkanten af en finansiel krise. Vores analyse er gået på, at der er et potentiale i København. Der vil altid være perioder, når kapaciteten øges voldsomt, hvor markedet skal finde sit leje,” siger Anders Duelund, der er hoteldirektør på Comwell Bella Sky.

Hoteldirektøren frygter dog ikke, at det vil blive svært at for Comwell Bella Sky at finde sin plads i markedet. Hotellet forventer en ”født” forretning på mellem 30 og 40 procent fra de mange kunder i Bella Center. Kunder der tidligere har benyttet sig af andre hoteller i det storkøbenhavnske, når der har været deltagelse i kongresser og messer.

Brug for flere events og konferencer

Mange eksperter peger på, at der skal flere events og konferencer i topklassen for at kunne sikre, at den kraftigt øgede kapacitet ikke rammer branchen for hårdt. Derfor samarbejder Comwell Bella Sky også bredt med andre hoteloperatører i København samt turistorganisationerne Wonderful Copenhagen og VisitDenmark om i fællesskab at tiltrække de helt store kongresser og events til byen.

”Vort nye hotel er ret interessant for København som by, idet der nu er etableret et såkaldt ’headquarter-hotel’ tæt på mødelokaliteten. Det vil trække flere kongresser til byen, og de såkaldte MICE-kunder har et købemønster, hvor der i gennemsnit spenderes over 2.500 kroner pr. døgn under opholdet i København,” fortæller Anders Duelund.

Konkurrenterne vil først og fremmest være Tivoli Congress Center i centrum, men også hoteller som Radisson Blu Scandinavia og Copenhagen Plaza Towers samt et par af hoteller i området ved Sydhavnen. Endelig vil Hilton Copenhagen Airport være konkurrent på segmentet omkring krydstogtsgæster og traditionelle lufthavnsgæster.

Ilddåb ved medicinalkongres om 14 dage

Mens de store internationale messer og erhvervsmarkedet generelt har været hårdt ramt af krisen ser det anderledes ud for kongresserne. I 2010 lagde Bella Center hus til 21 internationale kongresser, hvilket er det højeste antal nogensinde i koncernens historie.

”Med det flotte antal internationale kongresser, understreger vi vores betydelige rolle i forhold til at positionere København som en af de førende mødedestinationer i Europa. Og med åbningen af Bella Sky Comwell er vi klædt endnu bedre på til at tiltrække flere internationale kongresser, således at København stadig spiller med i front,” vurderer administrerende direktør Arne Bang Mikkelsen fra Bella Center.

Det nye Comwell Bella Sky får sin ilddåb allerede den 1. juni, hvor en stor medicinalkongres med 7.000 deltagere løber af stabelen i Bella Center. ”Vi skal være klar til dette arrangement, og det bliver vi også,” forsikrer hoteldirektør Anders Duelund med en fasthed i stemmen, der ikke er til at tage fejl af.

Og ude i horisonten øjnes allerede nye muligheder, når Danmark skal være vært for EU-formandskabet i 1. halvår af 2012. Her vil samtlige mødeaktiviteter blive fordelt med en tre måneders periode, hvor hovedstadsområdet bliver begunstiget efterfulgt af en tre måneders periode, hvor hotellerne i provinsen vil nyde godt af EU-formandskabet.

Så selvom der er udsigt til stigende konkurrence og øget pres på priserne, er der stadig optimisme at spore hos det nye hotel-lokomotiv, der skal være trækkraften i at sikre København en større rolle i fremtiden på det konkurrenceprægede MICE-marked.