Dette Boeing 777-200ER fly fra Malaysia Airlines forsvandt den 8. marts 2014.

Pårørende fik besked via sms

Det har vakt stor harme, at Malaysia Airlines sendte sms’er til de pårørende til passagererne på MH370 med besked om, at flyet var styrtet ned i Det Indiske Ocean.

En bølge af forargelse skyllede ind over Malaysia Airlines på de sociale medier mandag aften, da det stod klart, at selskabet havde sendt sms’er til de pårørende til passagererne på MH370 med beskeden om, at flyet var styrtet ned i Det Indiske Ocean. Flere tusinde mennesker skrev på det sociale medie Twitter om deres vrede over denne måde at kontakte de pårørende på.

Derfor var selskabet kl. halv et om natten lokal tid nødt til at rykke ud med en præcisering på sin hjemmeside. Her slog man fast, at langt de fleste pårørende havde fået besked telefonisk eller personligt inden at Malaysias premierminister kl. 22 lokal tid mandag aften på et pressemøde havde slået fast, at flyet var styrtet ned i Det Indiske Ocean cirka 2.500 kilometer fra Australiens vestkyst. Sms’er havde kun været et supplement.

”Vi informerede de fleste af familierne personligt og via telefon forud for premierministerens redegørelse. SMS’er blev kun brugt som et supplerende middel til at kommunikere med familierne,” skriver Malaysia Airlines på sin hjemmeside med information om flystyrtet, som har vakt opsigt over hele verden.

Langt væk fra rute
Efter grundige analyser af data fra Inmarsat-satellitsystemet valgte de malaysiske myndigheder mandag at konkludere, at flyet, der har været forsvundet siden den 8. marts, er styrtet ned i Det Indiske Ocean. Styrtet skal være sket i det område, hvor satellitter og redningsfly de seneste dage har spottet ting, der muligvis kan være vragdele fra det store Boeing 777-fly.

Det er dog endnu ikke fastslået om det er vragdele fra MH370. Og det er fortsat et mysterium hvorfor flyet er kommet så langt væk fra sin rute, som det er tilfældet, hvis det er styrtet ned i det område i Det Indiske Ocean, som myndighederne mener det er. Flyet var på vej fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina og forsvandt fra radarerne efter cirka en times flyvning nordpå fra Kuala Lumpur. Hvis flyet er styrtet ned i Det Indiske Ocean, er det kommet flere tusinde kilometer væk fra sin rute.

Malaysiske og kinesiske myndigheder gik mandag aften i gang med at arrangere transporten af pårørende fra Kina og Malaysia til Australiens vestkyst, hvorfra eftersøgningen efter vragrester udgår fra. Omkring 150 ud af flyets 227 passagerer og 12 besætningsmedlemmer var fra Kina.

Ulykkesflyet fotograferet i 2011 i Paris Charles de Gaulle Lufthavnen. Foto: Laurent Errera / Wikimedia Commons.