Pas-kaos i Heathrow kort før OL-start

Under tre måneder før OL starter hersker der koatiske tilstande i paskontrollen i London Heathrow. Flere timer lange køer og vrede passagerer har sendt lufthavnens ejer i clinch med myndighederne.

Om præcis 87 dage erklæres de olympiske lege i London 2012 for åbnet. Og her mindre end tre måneder før OL er der kaos i paskontrollen i London Heathrow lufthavnen. Flere timer lange køer og vrede passagerer har sendt lufthavnens ejer i clinch med myndighederne.

I forvejen kæmper OL i London med det samme problem som ved de foregående olympiske lege. De titusindvis af mediefolk, atleter og ikke mindst turister, der vil valfarte til London for at blive en del af de Olympiske Lege,giver en markant øget efterspørgel, der igen presser priserne på hoteller og restauranter markant op.

Og samtidig medfører verdens største sportsbegivenhed store logistiske udfordringer for London i ugerne før, under og umidelbart efter OL.

Lange køer i lufthavnen
I den seneste tid har paskontrollen i Heathrow været overbelastet og passagerer har oplevet timelange køer, der nu har skabt splid mellem lufthavnen og det britiske The Home Office, der blandt andet håndterer immigration og paskontrol.

Det viser ellers hemmelige notater, som den britiske avis The Daily Telegraph er kommet i besiddelse af.

Ifølge disse notater er Heathrow lufthavnen på “bristepunktet“, men det britiske The Home Office har angiveligt forsøgt at forhindre Heathrow i at offentliggøre rapporterne om det sande omfang af forsinkelser i lufthavnen.

I sidste uge nåede frustrationen blandt de ventende passagerer i Heathrow Airport nye højder og blev så stor, at folk baregik forbi personalet uden at fremvise de nødvendige dokumenter.

Flere gange i den forgangne uge var der over to timers ventetid ved paskontrollen i lufthavnens Terminal Five.

Lørdag udsendte BAA, der ejer Heathrow Airport, en lile folder, der undskyldte de mange forsinkelser og understregede, at folk, der var på vej ind i landet fortjente en bedre velkomst. Samtidig opfordrede folderen folk til at klage deres nød direkte til The Home Office.

Direktør for UK Border Agency-aktiviteterne iHeathrow, Marc Owen, kontaktede derpå lufthavnens ejere og kritiserede den omdelte folder med beskeden om at lufthavnen straks skulle ophøre med at omdele disse foldere.

I modsat fald følte Marc Owen sig nødsaget til at “eskalere sagen“ og drøfte lufthavnens handlinger med den ansvarlige minister. Ifølge flere luftfartsselskaber er problemerne omkring paskontrollen i lufthavnen ved at blive en national pinlighed.

I forvejen er der pres på den britiske immigrationsminister Damian Green da man frygter at Heathrow slet ikke kan håndtere de titusindvis af turister ved sommerens store sportsbegivenhed. Der ventes alene 17.000 sportsfolk og 20.000 mediefolk foruden hundredtusindvis af turister.

Den 30. udgave af De Olympiske Lege finder sted fra den 27. juli til den 12. august 2012.