SAS-piloter i cockpittet. (Arkivfoto)

Pilotforeninger uenige om LO-medlemsskab

Den nye SAS-pilotforenings begejstring for LO-medlemsskab vækker ikke forståelse hos Dansk Pilot Forening.

Når en række SAS-piloter har valgt at stifte en ny personaleforening, så handler det blandt andet om, at man i den nye forening – SAS Pilot Union – ønsker at være en del af LO-fagbevægelsen.

Den eksisterende personaleforening for SAS-piloter, Dansk Pilot Forening (DPF), står udenfor et hovedforbund. Og det giver ikke de fornødne muskler i nutidens arbejdsmarked, mener SAS Pilot Union.

”Tiden er løbet fra den måde at organisere sig på,” fastslår Christian Fyrst, der er formand for den nye forening og selv sad i bestyrelsen for Dansk Pilot Forening for flere år tilbage.

Mere låst i LO-regi
I Dansk Pilot Forening har næstformand Bent Kofoed-Dam svært ved at se fordelene ved at være en del af LO og Flyvebranchens Personale Union, som SAS Pilot Union er en del af.

“I LO-regi er man mere låst i forhold til hvad man kan forhandle sig frem til. Og jeg er ikke sikker på at f.eks.skolelærer og stilladsarbejdere har forståelse for vore medlemmers arbejdsvilkår,” siger Bent Kofoed-Dam.

Han mener ikke DPF står helt alene. Foreningen arbejder nemlig tæt sammen med de to norske personaleforeninger for SAS-piloter og den svenske personaleforening for SAS-piloter. De fire foreninger tæller tilsammen 1.800 SAS-piloter.

“DPF’s medlemmer har et tættere fællesskab med norske og svenske SAS-piloter end med danske lønmodtagere i helt andre brancher,” fastslår Bent Kofoed-Dam.

Foruden samarbejdet med kollegerne i Norge og Sverige, så er DPF også med i flere internationale pilotsammenslutninger.

Melder sig ud af fællesskabet
Bent Kofoed-Dam undrer sig over, at SAS Pilot Union ønsker mere sammenhold, og derfor forlader sammenholdet blandt SAS-piloterne i de tre moderlande.

“Det er pudsigt, at man ønsker sig et stærkere fællesskab, og så melder man sig ud af fællesskabet,” siger Bent Kofoed-Dam.

Tanken om at blive en del af noget større er dog heller ikke fremmed for foreningen.

”DPF arbejder for vore medlemmers interesser og diskussionen om medlemskab af en større organisation diskuteres jævnligt. Der har indtil nu ikke været ønske fra vore medlemmer om at indtræde i en større organisation.”

Dansk Pilot Forening har 450 SAS-piloter som medlemmer samt medlemmer, der arbejder i cockpittene på de CRJ900-fly, som opereres af SAS’ produktionsselskab Cimber A/S.

 

 

Relaterede artikler:

SAS-piloter stifter ny personaleforening

Udbryderforening: Positivt møde med SAS

SAS-udbrydere vil med i LO