Prins Henrik fejrer fødselsdag i Solvang

Når Solvang i Californien kan fejre 100 års jubilæum som by, bliver det med royalt besøg. H.K.H. Prins Henrik har takket ja til at besøge det dansk-amerikanske samfund, og det bliver tilmed på selve Prins Henriks’ fødselsdag den 11. juni.

I år er det præcis 100 år siden byen Solvang iCalifornien blev etableret.

Den smukt beliggende by i Santa Ynez Valley i Californien kaldes også “Little Denmark” og blev etableret da en lille gruppe danskere grundlagde en dansk koloni i det milde Sydcalifornien.

Og byens 100 år jubilæum skal fejres på behørig vis.I anledning af Solvangs jubilæum har H.K.H. Prins Henrik takket ja til at besøge det dansk-amerikanske samfund i Californien.

Besøget bliver tilmed på selve Prins Henriks’ fødselsdag den 11. juni, hvor den danske prinsgemal vil fejre det 100 år lange historiske, kulturelle og forretningsmæssige bånd mellem Danmark og “den danske hovedstad i Amerika“.

”Vi er rigtig glade for, at det danske kongehus vil være med til at markere, at Solvang stadig føler sig tæt knyttet til Danmark. Byen blev grundlagt af tre danske udvandrere i 1911, der byggede en højskole som samlingssted for danskheden, og den danskhed har indbyggerne i den grad formået at bevare, så der vil helt sikkert være masser af både hurraråb og danske og amerikanske flag, når Prins Henrik kommer på besøg,” siger Managing Director for Solvang Conference & Visitors Bureau DK, Karin Gert Nielsen.

Under besøget i Californien vil H.K.H. Prins Henrik også besøge andre steder med dansk islæt. Således kan den vininteresserede prinsgemal se nærmere på vingården Ampelos Cellars, der er drevet af danske Peter Work og hans amerikanske kone.

”Lige fra første spadestik har parrets filosofi været at dyrke vin efter økologiske og biodynamiske principper, og de er som de første blevet certificeret i Santa Ynez-dalen, hvor deres vingård ligger. Og nu kan de altså også snart bryste sig med, at en kongelig gane har smagt den populære vin,” siger Karin Gert Nielsen.

Byens historie går tilbage til 1911, hvor enrække danske udvandrere købte et stykke jord nord for Los Angeles med det formål at bygge en lille dansk koloni.

Solvang blev opbygget som et miniature eventyrbillede af Danmark med bindingsværkshuse, skole, traditionelle møller og landsbykirke.I dag harSolvang med cirka 5.300 indbyggere, hvoraf størstedelen er amerikanere, dog ofte med danske rødder.

Byens borgere har opført en kopi af Dybbøl Mølle, et springvand med Den lille Havfrue og en lille kopi af Rundetårn.