Pyroman ombord på rutefly

En formodet pyroman forsøgte flere gange at sætte ild på flytoiletter ombord på et Etihad-fly fra Melbourne til Abu Dhabi.

Myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater er oprørte efter en formodet pyroman i mandags forsøgte at antænde ild på flere flytoiletter på et Boeing 777-300 fly fra Etihad Airways, der var undervejs fra Melbourne til Abu Dhabi med 254 passagerer og besætningsmedlemmer ombord.

Ifølge Aviation Herald var flyet ude over Det Indiske Ocean vest for Australien, da røgdetektorer på et af flyets 12 toiletter blev aktiveret. Der blev efterfølgende konstateret røg og flammer fra en affaldsbeholder på flytoilettet, men flyets personale fik hurtigt slukket ilden.

Omkring to timer senere var den gal igen. En røgdetektor på et andet af flyets toiletter udløste alarm, og endnu engang måtte kabinepersonalet træde til og kvæle røg og flammer.

Umiddelbart efter hændelse nummer to besluttede kaptajnen at lande flyet i Jakarta Soekarno-Hatta International Airport i den indonesiske hovedstad. Her blev flyet, passagererne og deres håndbagage gennemsøgt, og myndighederne konfiskerede alle tændstikker og lightere, der blev fundet.

12 passagerer blev tilbageholdt
Efter fire timers ophold i Jakarta blev kursen atter sat mod Abu Dhabi, men et par timer før ankomst blev der igen konstateret ild og røg på et af flyets toiletter. Herefter besluttede kaptanen at indstille morgenmadsserveringen, hvorefter kabinepersonalet blev stationeret som vagter ved samtlige flytoiletter.

Flyet landede fire timer og 15 minutter efter fartplanen.Ved ankomsten til lufthavnen i Abu Dhabi stod lokal politi klar og tilbageholdt 12 passagerer, hvoraf fire var australiere. Alle de tilbageholdte var individuelt mistænkt for at kunne have noget med ildspåsættelsen at gøre.

Det rapporteredes i australske medier, at passagererne var særdeles opskræmte, da de flere gange var vidne til at sirener og røde blinkende lamper blev aktiveret, mens der var synlig røg fra de to flytoiletter, der var blevet antændt.

Hændelsen har i luftfartskredse udløst en debat om, hvorvidt der i fremtiden skal installeres kameraovervågning foran alle dørene til flyenes toiletter.