American Airlines Boeing 777-300ER (Foto: AA)

Retssag om megafusion kan have lange udsigter

De amerikanske myndigheder ønsker først at starte retssagen om megafusionen mellem American Airlines og US Airways om mere end et halvt år. Fusionen skulle ellers have været på plads til september.

Efter mere end et års tilnærmelser og forhandlinger kunne US Airways og American Airlines indtil sidste uge begynde at se målstregen for den fusion mellem de to selskaber, som ville skabe verdens luftfartsselskab. Fusionen skulle have været kørt i mål i september og ville være kronen på værket i American Airlines’ mere end to år lange kamp fra konkurs til konkurrencedygtig aktør.

Men netop som EU-Kommissionen havde givet fusionen det blå stempel kom det amerikanske justitsministerium som et lyn fra en klar himmel og meddelte, at man ikke brød sig om fusionen. Man frygtede at det ville skabe en uhensigtsmæssig konkurrencesituation at de seks store tidligere ”flag carriers” nu blev til kun tre. I de forgangne år er United og Continental Airlines fundet sammen, mens Delta Air Lines og Northwest Airlines har fusioneret. Fusionen vil betyde, at 80 procent af det amerikanske luftfartsmarked vil være domineret af kun fire selskaber.

Derfor vil myndighederne slæbe American Airlines og US Airways i retten for at få afgjort om fusionen vil skade eller gavne de amerikanske flypassagerer. Det skriver Associated Press.

I sidste øjeblik
De to luftfartsselskaber havde håbet, at retssagen kunne starte til november. Men så hurtigt mener Justitsministeriet ikke det skal gå. Således har ministeriet meddelt, at man først forventer at være klar til at møde selskaberne i retssalen fra den 3. marts næste år. Ministeriet behøver mere end et halvt år til at forberede sig på sagen.

American Airlines og US Airways undrer sig over at retssagen først kommer i sidste øjeblik efter at Justitsministeriet har brugt mere end 16 måneder på at undersøge fusionen. Justitsministeriet siger omvendt, at luftfartsselskaberne hele vejen igennem har vist, at det kunne ende med en retssag.