Risiko for dobbelt Lufthansa-strejke

Efter mislykkede forhandlinger har Lufthansas piloter droppet løftet om ikke at strejke i juli. Dermed kan det tyske flyselskab blive ramt af pilot- og kabinestrejke på samme tid i de kommende uger.

En 13. strejke blandt Lufthansas piloter på knap halvandet år kan blive en realitet i de kommende uger og komme omtrent samtidig med en strejke blandt Lufthansas kabineansatte.

Det står klart efter at Vereinigung Cockpit, der organiserer Lufthansas piloter, mandag annullerede den våbenhvile, som fagforeningen og Lufthansas ledelse havde indgået i maj. Her havde piloterne indvilget i ikke at strejke frem til udgangen af juli måned. Til gengæld skulle der forhandles intensivt med en forligsmægler for bordenden. I knap halvandet år har parterne strides om blandt andet pensionsvilkår og datterselskabet Eurowings rolle i Lufthansas operationer.

Piloterne mener dog ikke, at Lufthansas ledelse er parate til at forhandle alle stridspunkter. Og derfor har piloterne valgt at forlade forhandlingerne og trække løftet om en strejkefri juli måned tilbage.

Kort varsel
Dermed kan Lufthansa inden for kort tid meget vel blive ramt af en pilotstrejke med kort varsel. Piloterne har strejket 12 gange de seneste knap halvandet år. Og deres modus operandi er at annoncere en kort strejke af 12 – 48 timers varighed med omkring 24 timers varsel indenfor dele af Lufthansas operationer. Piloterne udvælger eksempelvis alle langdistanceflyvninger fra Frankfurt og München og sætter et sluttidspunkt på, men annoncerer altså strejken med meget kort varsel.

Piloterne kan meget vel ende med ikke at blive ene om at strejke. Lufthansas kabineansatte meddelte nemlig i slutningen af juni, at de ikke ville gå i strejke fra 1. juli, sådan som de ellers havde truet med. Men den 30. juni udsatte stewardesserne strejken til ”midten af juli” uden at angive det nærmere.