Ryanair i Københavns Lufthavn. (Foto: Andreas Krog)

Ryanair-blokade i CPH fra 18. juli

LO varsler nu blokade mod Ryanairs fly i CPH fra lørdag den 18. juli. Dermed lader LO sig ikke skræmme af Ryanairs trusler om at lukke basen i Billund. Fagbevægelsen varsler også blokader i Billund og Aarhus.

En lukning af Ryanairs base i Billund rykker nu et stort skridt nærmere. Onsdag eftermiddag har LO nemlig besluttet at varsle sympatikonflikt mod Ryanairs operationer i Københavns Lufthavn fra lørdag den 18. juli fra ”almindelig arbejdstids begyndelse”.

Dermed vil fagbevægelsen blokere Ryanairs fly, selvom flyene kommer flyvende ind fra baser i udlandet. Ryanair lukker nemlig på tirsdag sin base i København.

Fredag i sidste uge meddelte Ryanairs topchef, at man ville lukke sin base i Billund Lufthavn, hvis LO og den øvrige fagbevægelse varslede sympatikonflikt og blokade i Københavns Lufthavn. Det er nu sket.

”Ryanair har desværre blankt afvist at indgå overenskomst med Serviceforbundet/FPU og hermed sikre deres ansatte løn- og arbejdsvilkår, der er i overensstemmelse med det danske arbejdsmarked. Derfor udsender LO nu andet sympatikonfliktvarsel,” siger LO’s formand Lizette Risgaard.

Aarhus og Billund
Sympatikonfliktvarslet omfatter både Københavns, Aarhus og Billund Lufthavne. Sympatihandlinger kan starte i Københavns Lufthavn den 18. juli 2015 og resten af landet fra den 23. juli 2015. Begge dage fra almindelig arbejdstids begyndelse.

Følgende forbund er omfattet af sympatikonflikten: 3F, Dansk Metal, HK, El-Forbundet og Blik- og Rør. Forbundenes medlemmer må ikke udføre arbejde vedrørende Ryanair. Derfor vil blandt andet funktioner som check-in, bagagehåndtering, påfyldning af brændstof, rengøring med mere ikke vil blive udført, skriver LO i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.

Sympatikonflikterne er en udløber af det hovedkonfliktvarsel, som Flyvebranchens Personale Union i sidste uge sendte til Ryanair for selskabets baser i Billund og København.

FAKTA:
En hovedkonflikt retter sig direkte mod en virksomhed og omfatter medarbejderne i selve virksomheden. Den varsles af den fagforening, som gerne vil tegne overenskomst med virksomheden. I dette konkrete tilfælde Flyvebranchens Personale Union.

En sympatikonflikt er andre fagforeningers sympatiaktion. Den forhindrer medarbejdere i andre virksomheder i at servicere den virksomhed, som hovedkonflikten retter sig i mod. I dette tilfælde vil det være de handlingselskaber og lufthavne, som handler Ryanairs fly.

Foto: Andreas Krog.