Ryanair Boeing 737-800 i Billund Lufthavn (Foto: BLL)

Ryanair: Danske rutelukninger på vej hvis flyafgift vedtages

Fra luftfartsbranchen er der hård kritik mod S-SF forslaget om at indføre en passagerafgift på 75 kroner for flyrejser fra danske lufthavne. Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara forventer, at afgiften vil resultere i kapacitetsreduktioner og rutelukninger fra Ryanair og andre flyselskaber.

Det kan gå hen at blive en dyr affære for den danske luftfartsbranche, hvisen kommendeny dansk regering ledet afS-SFfår held med at indføre enpassagerafgift på flyrejser fra danske lufthavne.

Luftfartsselskaberne står nemlig klar med “straffeaktioner“ i form af kapacitets- og rutereduktioner på flyafgangene til og fra Danmark. Det viser tilkendegivelser fra Ryanair og andre luftfartsselskaber, som CHECK-IN har talt med.

Det irske lavprisflyselskab har for vane, at foretage kapacitetsreduktioner til lufthavne i de lande, hvor regeringerne vælger at indføre afgifter af samme type som den foreslåede danske passagerafgift.

Det oplevede man senest i Tyskland, hvor en tilsvarende passagerafgift indført fra 1. januar 2011 betød, at det irske lavprisflyselskab fjernede 30 procent af kapaciteten fra Hahn-lufthavnen ved Frankfurt, hvilkethar kostetden tyske lufthavn omkring 1 million passagerer.

“Erfaringerne fra tilsvarende afgifter i Tyskland, Holland, Irland og Storbritannien viser, at afgifterneer dybt skadelige og selvdestruktive, og vi håber, at Danmark fortsat vil sikre, at den til enhver tid siddende regering vil byde turister til landet velkommen i stedet for at beskatte dem,“ udtaler Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara til CHECK-IN.

Ryanair har i sommerprogrammet 2011 haft 17 ruter til to jyske lufthavne, henholdsvis Billund Lufthavn og Aarhus Lufthavn. På disse ruter er der også en betydelig andel af turister og andre gæster til landet. Ifølge Ryanair vil det få konsekvenser for den danske turisme, hvis en dansk passagerafgift bliver vedtaget.

Kapacitetsreduktion og rutelukninger på vej

“Indførelsen af en passagerafgiftvil gøre Danmark til en mindre konkurrencedygtig og dyr turistdestination og resultere i nedgang i besøgende til landet, tabte arbejdspladser ogtabte turistindtægter. Det vil ende op med at koste Danmark meget mere, end passagerafgiften vil indbringe.“

Ryanair er da også rede til at træffe de nødvendige konsekvenser i rutetrafikken til Danmark, hvis den nye passagerafgift bliver en realitet ved et eventuelt regeringsskifte.

“Hvis en ny regering indfører en passagerafgift vil det resultere i kapacitetsreduktioner og rutelukninger fra alle luftfartsselskaber inklusive Ryanair,“ siger Stephen McNamara.