Ryanair-fly letter fra Milano Bergamo-lufthavnen. (Foto: Fabrizio Berni / Wikimedia Commons)

Ryanair har tegnet overenskomst i Italien

Italienske Ryanair-piloter har godkendt en kollektiv overenskomst, der blev forhandlet på plads den 9. august.

Italien er et af de største markeder for Ryanair. Her har 80 af selskabets op imod 450 fly deres base, og omkring 20 procent af selskabets piloter er beskæftiget fra de store italienske baser.

Derfor er det noget af et gennembrud, at det er lykkedes for Ryanair at indgå aftale om en kollektiv overenskomst for piloterne organiseret i ANPAC (Italian Airline Pilots Association). 

Ryanair meddeler i dag, at de italienske piloter med overvældende flertal har stemt for den aftale, der blev forhandlet på plads den 9. august. Det betyder, at det tog fem måneder fra indgåelsen af den såkaldte anerkendelsesaftale i begyndelsen af maj til en endelig aftale var forhandlet på plads og sidenhen godkendt af begge parter.

“Vi hilser den første kollektive overenskomst med vores italienske piloter velkommen og håber, at den snart vil blive fulgt af en tilsvarende aftale, der omfatter de irske piloter. Vi har inviteret britiske, tyske og spanske fagforeninger til at mødes med os i de kommende dage, så vi kan forhandle og forhåbentlig blive enige om tilsvarende overenskomster i andre større markeder. Disse aftaler understreger, at der reelt er gjort fremskridt i forhandlingerne med piloterne og deres fagforeninger i forskellige markeder i EU,” udtaler Eddie Wilson, der er personaledirektør i Ryanair.

Afventer irsk afstemning
Lige nu afventer Ryanair resultatet af en afstemning blandt de irske piloter, der er medlem af den irske fagforening Fórsa. Aftalen blev forhandlet på plads i sidste uge ved hjælp af en mediator, og op imod 100 irske piloter er i gang med at tilkendegive, om de skal acceptere eller forkaste aftalen.

Med den italienske aftale på plads bliver det givetvis nemmere for Ryanair at lukke aftalerne i de andre større markeder. En omfattende pilotstrejke den 10. august var årsag til, at omkring 400 flyvninger måtte aflyses. Dengang var det piloter i Belgien, Holland, Irland, Sverige og Tyskland, der strejkede.

Årsagen til de fleste strejker har været, at piloterne følte, at tingene skred for langsomt frem. Ryanair var i første omgang kun villig til at indgå anerkendelsesaftaler, og piloterne ønskede noget mere konkret på bordet. Det er der tilsyneladende kommet med den nye italienske overenskomst, som Ryanair håber vil kunne blive skabelon for andre aftaler.

 

Relaterede artikler:

Ryanair opnår forhandlingsresultat med irske piloter

Ryanair-piloter strejker i fem lande

Ryanair-piloter klar til endnu en strejke

Ryanair: Strejker kan føre til nedskæringer 

Første skridt mod Ryanair-overenskomst i Italien