(Foto: Morten Lund Madsen)

Ryanair klager til EU over Frank Jensen

Samtidig med at Ryanair leverer et kanonregnskab med et overskud efter skat på 6,5 mia. kroner klager selskabet til EU over Frank Jensen og flere danske kommuners boykot af Ryanair.

Irske Ryanair fastholder sin position som Europas største flyselskab med over 90 mio. passagerer i seneste regnskabsår. Selskaberne i Lufthansa-gruppen har tilsammen flere passagerer end Ryanair, men hvis man kigger på selskaberne enkeltvis, så er Ryanair suverænt Europas største flyselskab. Således havde selskabet 90,8 mio. passagerer i regnskabsåret 2014/2015 fra 1. april 2014 til 31. marts 2015, som Ryanair tirsdag fremlagde resultatet af. Nu er kursen sat mod at runde 100 mio. passagerer i år.

Det er ikke kun målt i antallet af passagerer, at 2014/2015-regnskabsåret ser godt ud for Ryanair. Også på den økonomiske front er der fremgang. Således steg omsætningen med 12 procent til 42,1 mia. kroner. Resultatet før skat fik et ordentligt nøk op ad med en vækst på 66 procent til 6,5 mia. kroner.

Ulovlig SAS-støtte
Regnskabet blev fremlagt tirsdag. Det var dog ikke det eneste selskabets ledelse foretog sig i går. Man sendte også en formel klage afsted til EU-Kommissionen over flere danske kommuners beslutning om ikke at flyve med Ryanair. Ikke mindst udmeldingen fra Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen, har været på krigsstien og klart meldt ud, at kommunens 45.000 ansatte ikke må flyve med Ryanair i arbejdssammenhæng.

Ryanair mener kommunerne tilsidesætter grundlæggende friheder i EU-retten, ligesom det er i strid med reglerne om statsstøtte. Det irske lavprisselskab mener nemlig, at kommunerne med deres boykot af Ryanair er med til at yde ulovlig støtte til SAS.

Grundløse argumenter
Irerne opfordrer EU-Kommissionen til at undersøge hvad selskabet kalder ulovlige overtrædelser, og hurtigst muligt indlede en sag mod Danmark for at sikre, at kommunernes boykot og rejseforbud fjernes.

“Ryanair har indgivet en formel klage til EU-Kommissionen om disse mange krænkelser af Danmark af de grundlæggende frihedsrettigheder, der er beskyttet af EU-lovgivningen. Borgmesteren i København og Albertslund Kommune bryder EU-retten ved at forbyde deres ansatte at vælge Ryanairs fly og deres argumenter for at gøre det er grundløse,” siger Robin Kiely, kommunikationschef i Ryanair.

Ryanairs piloter og kabinepersonale i Danmark får ifølge selskabet høj løn, jobsikkerhed og er dækket af en kollektiv aftale med Ryanair. Ryanair piloter tjener op til over 1,1 mio. kroner og kabinepersonale tjener op til 260.000 kroner om året, mens al handling af Ryanair i København og Billund udføres af arbejdstagere, der er medlemmer af danske fagforeninger og dækket af danske overenskomster.

Foto: Morten Lund Madsen.